Preskocit navigáciu

Prvé slovenské dvojmiestne lietadlo F-16 pristálo v Arizone


Prvé slovenské dvojmiestne lietadlo F-16 pristálo v Arizone

Hlavným modernizačným projektom Vzdušných síl OS SR je obmena stíhacích lietadiel ako nosného druhu leteckej techniky. Výrobný závod viacúčelových lietadiel 5-tej generácie Lockheed Martin, dňa 13. júna 2024, uvoľnil prvé slovenské dvojmiestne lietadlo F-16 D Block 70,  ktoré pristálo na leteckej základni v USA, ktorá je základňou pre výcvik slovenských pilotov. Ide o ďalší posun v modernizácii leteckej techniky našich Vzdušných síl OS SR a zároveň tak aj o posilnenie ich spôsobilostí. Nové „Falcony“ budú slúžiť nielen pre potreby Ozbrojených síl SR, ale tiež v prospech partnerov v rámci EÚ a NATO.

Na rôznych leteckých základniach v USA sú vo výcvikových zariadeniach amerických ozbrojených síl cvičené posádky na nové lietadlá, pričom výcvik ďalších slovenských pilotov, naďalej pokračuje aj v súčasnom období. Nové slovenské lietadlo bude slúžiť hlavne na preškolenie pilotov z rôznych variant F-16 C/D na Block 70, ako aj na výcvik pilotov pôsobiacich na leteckej základni v Arizone, kde lietadlo pristálo. 

Počiatočná logistická podpora je zabezpečená v rámci zmluvy formou dodávky pozemného vybavenia, náhradných dielov a spotrebného materiálu.


Prvé slovenské dvojmiestne lietadlo F-16 pristálo v Arizone

Autor: vvzs - Dátum: 18.06.2024
Čítanosť: 1107
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share