Preskocit navigáciu

Historická rovnošata ČS PSR


Slovensko odjakživa patrilo do centra diania historického vývoja, pohybu a zmien strednej Európy. Nie je preto zvláštnosťou, že sa chce prezentovať ako suverénna krajina. Jedným z prostriedkov je i historická rovnošata Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky.

Historická rovnošata vychádza z uniformy slovenských dobrovoľníkov z roku 1848, konkrétne uniformy Janka Francisciho Rimavského. Farebnosť vychádza zo slovenskej trikolóry. Národné prvky zvýrazňuje klobúk s pštrosím perom. Kabátec zvýrazňuje ozdobné zapínanie na šňúry, ktoré vychádza z motívov slovenského ľudového kroja. Keďže uniforma dotvára a prezentuje nielen samotnú hlavu štátu, ale aj jeho prostredie je jej exkluzivita zvýraznená bohatým zlatením a hnedou kožušinou na zimných čiapkach a lemoch vrchného kabátca. Hierarchia je vyznačená červenými výložkami s patričným počtom insígnií. Dôstojníci sú vybavení kuriérskymi taškami s výšivkou národného symbolu.

Dňom 16. júna 2003 začal útvar čestnej stráže používať historické rovnošaty pri výkone čestného stráženia sídla prezidenta Slovenskej republiky, pri protokolárnych akciách, ktoré vyžadujú vzdanie pocty špalierom v Prezidentskom paláci, ako aj na Bratislavskom hrade.

Autorkami výtvarno–ideového návrhu sú pani Mgr. Ľubica Jarjabková a Mgr. Helena Jurikovičová.

Historická uniforma Historická uniforma

Skočiť na menu


Share