Preskocit navigáciu

Výzbroj čestných jednotiek


Šabľa pre vyšších dôstojníkov

Celková dĺžka šable v pošve je 1060 mm, bez pošvy 985 mm. Dĺžka čepele je 840 mm. Šírka čepele je 44 mm. Čepeľ je z ušľachtilej ocele, je dlhá 840 mm.Celá kovová garnitúra - záštita, chrbát rukoväti s gombíkom je mosadzná, pozlátená 24 karátovým zlatom. Rukoväť je z umelej hmoty, potiahnutá kožou vo farbe slonej kosti. V jej rebrovaní je stočený ozdobný mosadzný drôt. Pošva šable je drevená, potiahnutá hnedou kožou. Obe objímky so závesnými krúžkami a dolná objímka s ostrohou sú mosadzné, pozlátené. Slovenský štátny znak v štítku záštity a trojica lipových listov s plodom na opačnom štítku sú striebrené. Podobne aj ozdobné prvky na objímkach v podobe trojíc lipových listov s plodom. Súčasťou šable je kožený šabľový remeň bielej farby s mosadznou pozlátenou prackou.

Šabľa pre dôstojníkov

Šabľa pre dôstojníkov

Puška s kresadlovou zámkou model 2009 

Celková dĺžka pušky bez bodáka je 1470 mm. Celková dĺžka pušky s bodákom je 1940 mm. Dĺžka hlavne je 1080 mm. Kaliber pušky je  17, 6 mm. Na zbrani dominuje mosadzná garnitúra (panvička, objímky pažby a hlavne, lučík), ktorá je pozlátená 24 karátovým zlatom. Pažba je z moreného bukového dreva. Hlaveň pušky, kresadlová zámka, spúšť a ocieľka s perami objímok sú železné. Kohút zámku a kovové časti mechanizmu sú oceľové. Puška je upravená na streľbu čiernym prachom.

Puška s kresadlovou zámkou a nasadeným bodákom

  

Puška s kresadlovou zámkou

Bodák

 

Bodák je súčasťou pušky. Je zasunutý v drevenom púzdre, ktoré je potiahnuté čiernou kožou. Pošva má mosadzný pozlátený hák pre zavesenie na opaskový kožený závesník. Ústie bodáka a ostroha sú mosadzné, pozlátené. Hák bodáka, pošva, závesník a opasok sú označené číslami.

Patróntaška

Patróntaška je drevená, potiahnutá čiernou kožou. Má preklopenú prednú časť, ktorej okraje sú zdobené mosadzným lemovaním. V dolných rohoch sú umiestnené dekoratívne prvky v podobe lipových trojlístkov, pričom hlavným dekoratívnym prvkom je slovenský štátny znak v hornej a dolnej časti lemovaný lipovými listami s plodmi. Všetky dekoratívne prvky sú z mosadze, ktorá je pozlátená 24 karátovým zlatom. Patróntaška je zavesená podobne, ako na historických predlohách, na koženom bielom remeni s mosadznou pozlátenou prackou. Závesné prvky tvoria mosadzné krúžky, ktoré sú taktiež pozlátené.


Puška vz. 52 a vz. 52/57

Ráž: 7,62 mm, náboj 7,62x45, resp. 7,62x39, dĺžka zbrane so sklopeným bodákom 1005 mm, dĺžka zbrane so vztýčeným bodákom 1205 mm, dĺžka hlavne 523 mm, váha zbrane s prázdnym zásobníkom 4,33 kg, maximálny dostrel 2800 m, efektívny dostrel 800 m, resp. 500 m. V zásobníku je 10 nábojov.

Je to československá puška, ktorá bola vyrábaná po druhej svetovej vojne. Vznikla na základe požiadavky zaviesť do výzbroje Československej armády samonabíjaciu pušku, v ktorej by sa používal skrátený puškový náboj 7,62x45 mm. Po armádnych skúška bola vybraná samonabíjacia puška ČZ 502 konštruktéra Jana Kratochvíla z Českej zbrojovky v Strakoniciach. Táto puška bola pod označením samonabíjacia puška vz. 52 zavedená 20. marca 1952 do výzbroje Československej armády. Výroba bola pôvodne zadaná do Považských strojární v Považskej Bystrici, ale kvôli značným problémom pri výrobe bola výroba presunutá do Závodov presného strojárenstva v Uherskom Brode. V roku 1957 bola puška v rámci štandardizácie zbraní a munície krajín Varšavskej zmluvy prekonštruovaná na sovietsky náboj 7,62x39 a takto upravená dostala označenie samonabíjacia puška vzor 52/57. Čoskoro však bola nahradená zavedením samopalu vzor 58. V súčasnosti je puška vzor 52/57 zavedená u Čestnej stráže prezidenta SR, Hradní stráže Praha a čestných jednotiek.

Puška vz. 52/57

Automatickú funkciu pušky zaisťoval systém s odberom prachových plynov z hlavne, s plynovým piestom vedeným prstencom navlečeným na hlaveň. Uzamknutie záveru zaisťoval výkyvný závorník. Z vonku bola zbraň charakteristická svojím bodákom sklopeným dozadu do vybrania na boku predpažbia. Spúšťové ústrojenstvo bolo prevzaté z americkej pušky Garand M1. Poloautomatická puška vz. 52 sa preslávila ako spoľahlivá zbraň s dobrými parametrami, ktorej jedinou slabinou bola o niečo vyššia hmotnosť.

Skočiť na menu


Share