Preskocit navigáciu

Za účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násilia


Za účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násilia

Slovensko si 9. septembra pripomína obete holokaustu a rasového násilia. Aj tento rok sa pri príležitosti pamätného dňa konalo spomienkové stretnutie pri pamätníku na Rybnom námestí v Bratislave. Pamiatku s prišli uctiť predseda vlády SR Robert Fico, predseda Národnej rady SR Andrej Danko, minister obrany Petre Gajdoš a ďalší vrcholní predstavitelia politického, kultúrneho života, zástupcovia veľvyslanectiev na Slovensku, predstavitelia židovskej komunity, preživší a mnohí ďalší. Dôstojnosť pietneho aktu zvýraznili príslušníci Čestnej stráže OS SR pod velením kapitána Miroslava Smolku, za ich asistencie prítomní položili vence k pamätníku a vzdali tak obetiam úctu.


Nasledovali príhovory, v ktorých rezonovali slová ako „smútok, ľútosť“ ale aj „obavy“. Nakoniec predniesol modlitbu bratislavský rabín Baruch Myers, odznela hymna Slovenskej republiky a hymnická pieseň v podaní vojenskej hudby OS SR pod vedením kapitána Petra Hudeca.


Práve 9. september je veľmi smutným dňom v našej histórii, kedy bol aj na Slovensku prijatý tzv. „Židovský kódex“, čo znamenalo pre veľa obyvateľov našej krajiny nekompromisné odopretie základných občianskych a ľudských práv. Židia zbavení majetku ostali odkázaní na pomoc od štátu a následne deportovaní do koncentračných táborov. Je veľmi smutné, že aj takéto dni sa nachádzajú v histórii nášho štátu. Je však potrebné takéto dni pripomínať, aby sa už nikdy nezopakovali tak kruté prejavy rasizmu, neznášanlivosti, xenofóbie a akejkoľvek formy útlaku a diskriminácie.


Za účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násiliaZa účasti jednotiek VePBA sme si pripomenuli obete holokaustu a rasového násilia

Autor: por. Bc. Zuzana LANČARIČOVÁ , Foto: por. Bc. Zuzana LANČARIČOVÁ - Dátum: 12.09.2016
Čítanosť: 3476
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share