Preskocit navigáciu

Skromný záchranca z AOS Liptovský Mikuláš


Skromný záchranca z AOS Liptovský Mikuláš

Študent 3. ročníka Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši Ján Stečák 9. decembra 2017 spolu s kamarátom, policajtom prišli ako už neraz zo Slovenského Nového Mesta do blízkeho areálu termálneho kúpaliska Sárospatak (Blatný Potok) v Maďarsku.
Pri pokladnici si práve pýtali lístok, keď sa ich vyplašená pani za okienkom spýtala, či vedia po maďarsky. Ján odpovedal, že áno. „Oboch nás rýchlo pustila dnu. Pri vstupnej bráne sedela pani na stoličke, manžel ju držal za ruku. Bolo vidieť, že stráca postupne životné funkcie a je jej naozaj zle. V jednom okamihu úplne stratila vedomie. Spoločne s kamarátom sme ju urýchlene dali na zem. Všetci okolo nás boli veľmi neskúsení, vystrašení. Nevedeli čo robiť, nemali nám ako pomôcť. Preto sme okamžite začali s jej oživovaním. Zistili sme, že nemá tep, nedýcha. Miestnym sme oznámili, aby urýchlene zavolali záchranku. Až do jej príchodu sme pani oživovali. Striedali sme sa pritom. Jeden z nás robil dýchanie z úst do úst a druhý masáž srdca. Podarilo sa nám ju takto udržať pri živote až do príchodu záchranárov. Zhruba 15 minút sme ju takto udržali pri živote,“ spomína rodák z Trebišova, ktorý žije v Slovenskom Novom Meste na situáciu pri záchrane ľudského života.
Zo skromnosti o tom nikomu nepovedal doma, ani v škole. Až ďakovný list riaditeľky maďarských kúpeľov pomohol odhaliť jeho záslužný čin. Ján Stečák, ktorý v AOS študuje vojenské spojovacie a informačné systémy sa v takejto situácii ocitol po prvý raz v živote.
„Mnohé postupy sme trénovali a cvičili v škole, aj pri kurze plavčíkov, či v autoškole. Ale jedno je teória a druhé reálne zasahovať. Samozrejme, že pôsobil stres. Musím s odstupom času povedať, že to vôbec nebolo jednoduché. Nepociťoval som potrebu o svojom čine hovoriť, chváliť sa. Neberiem to ako niečo výnimočné. Pre mňa je prirodzené, že keď človek vie, mal by pomôcť. Verím, že keby sa niečo také stalo niekomu z mojej rodiny, našiel by sa niekto, kto by pomohol,“ hovorí skromný 21-ročný študent.
Po absolvovaní gymnázia v Trebišove sa rozhodol pre vojenskú kariéru. Svoje rozhodnutie ísť študovať na vojenskú školu neľutuje. Je spokojný. Dokonca inšpiroval aj svojho mladšieho brata, ktorý v tomto roku príde na prijímačky do Liptovského Mikuláša. Aj vďaka Jánovi Stečákovi dnes pani v Maďarsku žije spokojne v kruhu svojej rodiny.



Autor: MO SR: Jozef ŽIAK , Foto: Alena HARAGOVÁ AOS Liptovský Mikuláš - Dátum: 14.02.2018
Čítanosť: 6142
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share