Preskocit navigáciu

TASR: "Štvrťstoročie oslávi 5.pluk špeciálneho určenia viacerými podujatiami"


TASR:

Žilina 6. februára (TASR) – Hokejový zápas medzi MsHK Žilina a HC 07 Detva odštartoval v stredu 7. februára sériu tohtoročných podujatí k 25. výročiu založenia 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. TASR o tom informoval hovorca pluku Mário Pažický.

„Za zmienku určite stojí slávnostné zhromaždenie spojené s oceneniami práce našich členov na konci mája, prednášky nestorov výsadkového vojska určené najmä našim mladším – novším kolegom, projekcie filmov 5. PLUK – MISIA AFGANISTAN a autorské filmové diela Veroniky Homolovej Tóthovej Atentát na Heydricha – Príbeh Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša a Heydrich a 74 žien.  Najväčšou akciou otvorenou aj pre verejnosť je 24. ročník Memoriálu Jozefa Gabčíka,“ povedal Pažický.

Od marca 2017 je veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline plukovník Miroslav Gardlo, dovtedajší náčelník Odboru síl špeciálneho určenia Generálneho štábu (GŠ) Ozbrojených síl (OS) SR, ktorý vo funkcii nahradil plukovníka Ľubomíra Šeba. "Jednotka je vo výbornej kvalite, vojaci sú veľmi dobre pripravení a vycvičení. V roku 2017 je hlavná úloha udržať deklarovanú jednotku Síl pre špeciálne operácie tak, aby bola schopná do piatich dní byť nasadená v krízových oblastiach podľa potreby NATO," uviedol po nástupe do funkcie Gardlo.

Prvá etapa fungovania 5. pluku špeciálneho určenia bola do roku 2002, keď cvičil vojakov základnej služby. Druhá etapa nastala, keď sa po ich odchode stal útvar profesionálnym. Medzi kľúčové udalosti pluku patrí nasadenie v operáciách Iracká sloboda v Iraku, Althea v Bosne a Hercegovine a ISAF v Afganistane, kde prvýkrát plnil úlohy Síl pre špeciálne operácie.

Žilinský špeciálny pluk je podľa náčelníka GŠ OS SR Milana Maxima špičkovo pripravená a vycvičená jednotka, pripravená plniť úlohy podľa svojho poslania a predurčenia. „Dokazuje to aj svojou účasťou, či už v mieri doma pri výcviku a plnení špeciálnych úloh, alebo v operáciách v zahraničí," podotkol Maxim.

V októbri 2017 odhalil na pôde 5. pluku špeciálneho určenia minister obrany SR Peter Gajdoš Pamätník vojakom Síl pre špeciálne operácie. Pripomenul, že príslušníci pluku kapitán Edmund Makovník a rotmajster Patrik Fraštia prišli o život spolu s kapitánom amerického letectva Davidom Lyonom 27. decembra 2013 pri samovražednom útoku na vojenský konvoj v Afganistane.

Žilinský špeciálny pluk je nástupcom 3. špeciálneho odriadu, na ktorého vytvorenie boli vyčlenené materiálne prostriedky v rámci delenia bývalej Československej armády. Na základe rozkazu veliteľa Armády SR prevzal 4. januára 1993 velenie nad 3. špeciálnym odriadom plukovník Jozef Tuček a 1. mája 1993 bol rozhodnutím veliteľa Armády SR 3. špeciálny odriad začlenený do systému bojovej pohotovosti. Rozkazom ministra obrany SR bol 22. augusta 1994 útvaru priznaný čestný názov "Žilinský pluk Jozefa Gabčíka". K 1. októbru 1995 bol útvar reorganizovaný a premenovaný na 5.pluk špeciálneho určenia. V januári 1997 bola útvaru ako prvému v histórii Armády SR, rozkazom prezidenta SR, prepožičaná bojová zástava. Od 1. októbra 2001 bol 5. pluk špeciálneho určenia reorganizovaný a profesionalizovaný na 85 percent, od roku 2002 je pluk plne profesionalizovaný.


TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR: TASR:

Autor: TASR a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 10.02.2018
Čítanosť: 20011
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share