Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Summit NATO v Bruseli


Summit NATO v Bruseli  

V dňoch 11. – 12. júla 2018 sa v sídle NATO konal v poradí druhý Summit NATO. Delegáciu Slovenska viedol prezident SR Andrej KISKA a jej členmi boli aj minister obrany Peter GAJDOŠ a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan KORČOK.

Slovenská delegácia potvrdila plnenie záväzkov z pohľadu zvyšovania výdavkov na obranu, ako aj účasti na zahraničných operáciách a misiách. Vyjadrila tiež podporu tzv. politike otvorených dverí a užšej spolupráci Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. „Po zapojení do tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti v Lotyšsku sme pripravení zapojiť sa aj do novej výcvikovej – nebojovej misie NATO v Iraku. Zároveň zvýšime počet našich vojakov v Afganistane v rámci súčasného mandátu,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš. Zdôraznil, že Slovensko opätovne potvrdilo postupné zvyšovanie obranných výdavkov tak, aby dosiahli úroveň 1,6 % HDP do roku 2020 a 2 % HDP do roku 2024.

Členské krajiny sa zhodli aj na nutnosti prehlbovania spolupráce medzi NATO a EÚ, pričom vojenskú mobilitu určili za jednu z kľúčových a vzorových oblastí tejto spolupráce.

Jednou z dôležitých tém bola tiež pozvánka na začatie prístupových rokovaní do NATO pre Republiku Severné Macedónsko. Podporu mu vyjadrila aj slovenská delegácia.

Na záver minister obrany spoločne s ďalšími 15 ministrami obrán NATO a Macedónska podpísali Memorandum ohľadom spoločného postupu pri obstarávaní a skladovaní presne riadenej munície zbraňových systémov pozemných síl. Jeho cieľom je podporiť mnohonárodnú spoluprácu.

Dvojdňový summit NATO potvrdil jednotu a solidaritu Aliancie. Spojenci sa jednoznačne zhodli, že NATO spájajú spoločné hodnoty.


Summit NATO v BruseliSummit NATO v BruseliSummit NATO v BruseliSummit NATO v BruseliSummit NATO v BruseliSummit NATO v BruseliSummit NATO v BruseliSummit NATO v BruseliSummit NATO v BruseliSummit NATO v Bruseli

Autor: ÚVP Brusel - Dátum: 12.07.2018
Čítanosť: 1936
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share