Preskocit navigáciu

Slovenské rakety nad Baltom


Slovenské rakety nad Baltom

V priestoroch výcvikového centra Ustka, na pobreží Baltického mora v Poľsku vyvrcholilo 17. júna bojovými streľbami medzinárodné cvičenie Tobruq Legacy 2019. Zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR – náčelník štábu generálmajor Miroslav Lorinc, ktorý na streľby zavítal na pozvanie riadiaceho cvičenia brigádneho generála Štefana Mordacza v sprievode so zástupcom veliteľa vzdušných síl brigádnym generálom Róbertom Kleštincom vysoko ocenil úroveň a rozsah cvičenia.

„Som rád, že medzinárodné cvičenie, pri zrode ktorého sme v roku 2015 boli spoločne s českými partnermi a USA nadobudlo také rozmery. V Poľsku sa na ňom zúčastňuje už 20 krajín NATO. Veľmi ma teší, že sa do cvičenia aktívne zapojili aj veliteľské a odborné štruktúry Aliancie v oblasti letectva a protivzdušnej obrany. Preto vysoko hodnotím progres v operačnej časti cvičenia a v operačných znalostiach jednotlivých obslúh, progres v používaní prostriedkov. Cvičenie bolo zavŕšené záverečnými bojovými streľbami. Z našich vzdušných síl sa na cvičení zúčastnili najmä príslušníci nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády s prenosnými protilietadlovými kompletmi IGLA. Streľby dopadli úspešne, čo som rád,“ spokojne konštatuje generálmajor Lorinc.

Cvičenie výrazným spôsobom pomáha zvýšiť interoperabilitu jednotlivých zložiek protivzdušnej obrany krajín NATO. V tomto roku sa na ňom v Poľsku zúčastnilo celkom 20 krajín, vyše 4800 osôb a 1200 kusov techniky. Prebiehalo celkom v štyroch výcvikových centrách na území Poľska. V priebehu bojových strelieb 13 rôznych protilietadlových systémov z 8 krajín odpálilo na rôzne terče takmer 200 protilietadlových rakiet. Zástupca veliteľa nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády podplukovník Jozef Paňko, ktorý v Poľsku velí slovenskému účelovému zoskupeniu oceňuje výsledky, ktoré strelci systému IGLA dosiahli v denných i nočných streľbách. Strieľali na terč, ktorý predstavovala osvetľovacia raketa Flg 5000/M68. Terč sa pohyboval na diaľke 1 až 4 kilometre, vo výške 1,7 kilometra rýchlosťou 5 metrov za sekundu. Medzi najlepších vyhodnotil desiatnika Radovana Joneka, slobodníka Michala Paukejeho a vojaka Patrika Zábojníka z protilietadlového oddielu IGLA, ktorému velí major Ladislav Ostradecký. Na cvičení v Poľsku sa zúčastnili aj ďalšie súčasti brigády, napríklad s prehľadovým rádiolokátorom ST-68 MSK systému S-300PMU či protilietadlového raketového kompletu 2K12 KUB 2M.

Nasledujúce cvičenie protivzdušných obrán krajín NATO Tobruq Legacy sa uskutoční na budúci rok v Litve.


Slovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad BaltomSlovenské rakety nad Baltom

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor, rtm. Jozef Járek - Dátum: 18.06.2019
Čítanosť: 5917
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share