Nová rotácia plní úlohy v eFP Lotyšsko


Nová rotácia plní úlohy v eFP Lotyšsko

MPCC - Military Police Coordination Center (MPCC) - výraz pre zoskupenie príslušníkov Vojenských polícii, ktoré pozostáva celkovo zo 6 krajín - Kanada, Španielsko, Taliansko, Slovinsko, Poľsko a samozrejme Slovenská republika. Príslušníci týchto krajín vykonávajú policajné zabezpečenie cvičiacich jednotiek zaradených v aktivite eFP v priestore vojenskej základni Adaži, Lotyšsko a to v spolupráci s miestnou Vojenskou políciou Lotyšska.
Do tohto zoskupenia MPCC je celkovo vyčlenených 26 príslušníkov, ktorí sú rozdelení do výkonu služby po 12 hodinách v denných i nočných zmenách. Ich hlavnou úlohou je podpora veliteľa mechanizovanej brigády počas prítomnosti NATO jednotky eFP Lotyšsko na medzinárodných cvičeniach, koordinácia činností s miestnou políciou a ostatných orgánov činných v trestnom konaní. Títo zaradení príslušníci sa samozrejme podieľajú na zabezpečení verejného poriadku a disciplíny, dodržiavaní PCP a súčasne plnia úlohy policajného zabezpečenia svojich kontingentov, čo znamená, že sú k dispozícii pre služobnú potrebu 24 hodín a to 7 dní v týždni.

V priestore vojenskej základne Adaži, Lotyšsko sa dňa 15. júla 2019 uskutočnil slávnostný nástup jednotiek „BATTLE GROUP“ (BG) pri príležitosti odovzdania a prevzatia velenia jednotky predsunutej prítomnosti – eFP Lotyšsko za účasti ministra obrany Lotyšska. Policajné zabezpečenie podujatia bolo vykonané príslušníkmi MPCC a príslušníkmi poľnej vojenskej polície začlenenej pod velenie veliteľa vojenskej polície (Provost Marshal) eFP BG Lotyšsko. Príslušníci skupiny Vojenskej polície SLOVCON počas uvedenej akcie spolu s príslušníkom CARABINIERI (MP ITA) a MP ESP vykonávali poriadkovú hliadku za účelom dodržiavania verejného poriadku a disciplíny vojakov v priestore prebiehajúcej akcie.

Dňa 22. júla 2019 vykonali príslušníci MPCC eFP LTV policajné zabezpečenie nácviku „ALERTEX“, ktorého hlavnou úlohu bolo precvičenie spôsobilostí BG eFP LTV a to okamžité naloženie munície v priestore určeného muničného skladu. Vzhľadom k tomu, že cestná komunikácia vedúca do muničného skladu prechádza cez miestne komunikácie príslušníci MPCC zabezpečovali bezpečnosť na križovatkách hlavnej zásobovacej ceste vytvorením cestných kontrolných bodov (TCP). Na TCP riadili premávku jednotlivých vojenských konvojov z dôvodu predchádzania vzniku dopravných nehôd zo strany cvičiacich vojakov NATO a miestneho obyvateľstva. TCP 12 zabezpečovali príslušníci skupiny VP SLOVCON v spolupráci MP CANCON dodržiavaním štandardných pravidiel príslušníka VP pri riadení cestnej premávky.


Nová rotácia plní úlohy v eFP LotyšskoNová rotácia plní úlohy v eFP LotyšskoNová rotácia plní úlohy v eFP LotyšskoNová rotácia plní úlohy v eFP Lotyšsko

Autor: Vojenská polícia , Foto: Vojenská polícia - Dátum: 26.07.2019
Čítanosť: 8117
Verzia pre tlač

Skočiť na menu