Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Október 2020
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 


Vyhlásenie o prístupnosti

Boj proti COVID-19


Boj proti COVID-19
Začiatok roka 2020 ovplyvnil životy ľudí po celom svete neviditeľný nepriateľ – vírus SARS-CoV-2 označovaný tiež ako COVID-19.
Po tom, ako sa počet nakazených ľudí na Slovensku zvyšoval, vláda Slovenskej republiky vyhlásila dňa 12. marca mimoriadnu situáciu v zdravotníckych zariadeniach a začala tak prijímať opatrenia na zamedzenie šírenia tejto nákazy. Jedným z mnohých opatrení prijatých vládou bolo aj uzatvorenie vonkajších hraníc s okolitými krajinami. Začali sa vykonávať kontroly na hraničných priechodoch, na ktorých sa podieľajú v spolupráci s Policajným zborom SR aj príslušníci ozbrojených síl. Táto úloha neobišla ani prápor podpory velenia. Od 10. marca plnia príslušníci práporu úlohy na hraničných priechodoch Drietoma – Starý Hrozenkov a Lysá pod Makytou – Střelná. Profesionálni vojaci na týchto hraničných priechodoch zabezpečujú poriadok, stráženie a hliadkovanie, pričom sú vybavení ochrannými pomôckami na zamedzenie nákazy nového vírusu COVID-19.
Pred uplynulými Veľkonočnými sviatkami vyhlásila  od 8. do 13. apríla 2020 vláda Slovenskej republiky obmedzenie voľného pohybu osôb na celom území s výnimkou dochádzania do práce, návštevy lekára a lekárni, nevyhnutného nákupu potrebných potravín a pod.. K zabezpečeniu plnenia týchto opatrení spolupracoval prápor podpory velenia s Policajným zborom SR formou vykonávania hliadkovej činnosti. Príslušníci práporu boli počas platnosti tohto zákazu vyčleňovaní v 12-hodinových zmenách do zmiešaných hliadok a vykonávali kontroly osôb, dokladov a vozidiel na určených miestach podľa pokynov príslušníkov polície. Na základe požiadavky od Policajného zboru SR boli naši vojaci vyčleňovaní pre obvodné oddelenia Trenčín – Kvetná, Trenčín – diaľničné oddelenie, Trenčianske Teplice, Bánovce nad Bebravou, Púchov, Považská Bystrica. Do zmiešaných hliadok bolo denne nasadených 40 profesionálnych vojakov.
Ďalšou úlohou, ktorou bol poverený prápor podpory velenia, je zabezpečenie stráženia vytvorených karanténnych centier, do ktorých sú umiestňovaní ľudia vracajúci sa zo zahraničia a musia byť tak umiestnení v riadenej karanténe. Pre potreby zabezpečenia stráženia karanténnych centier denne vyčleňuje prápor podpory velenia 9 profesionálnych vojakov.
Ďalej je prápor podpory velenia pripravený na plnenie asistenčných úloh ozbrojených síl na vyčlenenie síl a prostriedkov k plneniu úloh operácie „IZOLÁTOR“. Zabezpečuje pohotovosť v rámci operácie „KURIÉR“, kde je nasadených 12 PrV a je vyčlenených 6 ks techniky v prípade rozvozu osôb a materiálu na území Slovenskej republiky. Dvaja príslušníci práporu pôsobia v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku, kde sa starajú o nemocných pacientov v pozícii sanitárov. Jeden vojak zabezpečuje prevoz vzoriek z marginalizovaných rómskych komunít do testovacích centier.
Plnenie týchto úloh dokazuje, že aj príslušníci práporu podpory velenia sú pripravení pomáhať občanom Slovenskej republiky aj v časoch, kedy je bežný každodenný život ovplyvnený rôznymi obmedzeniami.

Boj proti COVID-19Boj proti COVID-19Boj proti COVID-19Boj proti COVID-19Boj proti COVID-19

Autor: npor. Mgr. Ľuboš DETKO , Foto: kpt. Ing. Michal HLOŽKA nrtm. Maroš FRAŇO - Dátum: 21.04.2020
Čítanosť: 4714
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share