Preskocit navigáciu

Prezidentka SR pripla stuhy na bojové zástavy desiatich útvarov


Prezidentka SR pripla stuhy na bojové zástavy desiatich útvarov

Prezidentka Slovenskej republiky a hlavná veliteľka Ozbrojených síl Slovenskej republiky dnes počas slávnostného nástupu pripla stuhy na bojové zástavy desiatich vojenských útvarov. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil na prednom nádvorí Prezidentského paláca pri príležitosti premenovania útvarov.

Dekorácia bojových zástav sa konala za prítomnosti štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR Mariana Majera, náčelníka generálneho štábu Daniela Zmeka a príslušníkov Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Stuhami bordovej a bielej farby dekorovala prezidentka bojové zástavy útvarov: 81. krídlo Sliač, 51. krídlo Prešov, 46. krídlo Kuchyňa, 2. brigáda vzdušných síl Zvolen, 11. brigáda vzdušných síl Nitra, 45. opravárenský prápor Martin, 21. samohybný delostrelecký oddiel Michalovce, 103. prápor radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Rožňava, 21. mechanizovaný prápor Trebišov a 91. ženijný pluk Sereď.

„Príslušnosť k útvaru predstavovala a stále predstavuje bojová zástava, ktorá tu má od nepamäti svoje čestné miesto. Tieto ocenenia vyjadrujú spätosť vašich vojenských útvarov s osobnosťami z histórie, ktorých hrdinské činy a odkazy do budúcnosti vo Vás umocňujú ďalšie rozvíjanie vojenských tradícií, na ktoré môžete byť právom hrdí. Som presvedčený, že uvedená skutočnosť bude ešte vo väčšej miere prispievať k plneniu stanovených úloh postavených pred Vás so cťou v súlade s platnými zákonmi a nariadeniami, upevní postavenie v očiach verejnosti a napomôže k posilneniu vašej hrdosti na útvar a mesto, ktorého ste súčasťou ,“ uviedol vo svojom príhovore generál Zmeko.

Vojenská (bojová) zástava predstavuje jeden z prvých a zároveň jeden z hlavných symbolov Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Je to symbol morálnej cti a vojenskej statočnosti v boji za víťazstvo nad nepriateľom, za svoju vlasť. Bojové zástavy vojenským zväzkom a vojenským útvarom zapožičiava prezident Slovenskej republiky. Stuhy sa na bojové zástavy pripevňujú po zmene názvu vojenského útvaru a pri zmene čestného alebo historického názvu.


Prezidentka SR pripla stuhy na bojové zástavy desiatich útvarovPrezidentka SR pripla stuhy na bojové zástavy desiatich útvarovPrezidentka SR pripla stuhy na bojové zástavy desiatich útvarovPrezidentka SR pripla stuhy na bojové zástavy desiatich útvarovPrezidentka SR pripla stuhy na bojové zástavy desiatich útvarovPrezidentka SR pripla stuhy na bojové zástavy desiatich útvarov

Autor: OS SR , Foto: MO SR Ivan Kelement - Dátum: 07.09.2023
Čítanosť: 2592
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share