Preskocit navigáciu

Odborné zhromaždenie hlavného poddôstojníka OS SR


Odborné zhromaždenie hlavného poddôstojníka OS SR

Veliaci poddôstojníci OS SR a poddôstojníci Generálneho štábu OS SR sa v dňoch 19.-20. októbra 2023 v Bratislave zúčastnili Odborného zhromaždenia hlavného poddôstojníka OS SR.

Prvý deň bol zameraný na priblíženie oblastí, ktoré momentálne predstavujú výzvu pre väčšinu aliančných partnerov z radov poddôstojníkov. Príslušníci síl pre špeciálne operácie predstavili ich pohľad na problematiku „Human Performance“ – voľne povedané starostlivosť o jedinca od okamihu, kedy ešte ani poriadne netuší, že bude chcieť byť profesionálny vojak, jeho následné formovanie po fyzickej aj mentálnej stránke počas jeho kariéry, až po jeho prípravu na plynulé začlenenie sa naspäť do civilnej spoločnosti.

Pri súčasnom súboji o ľudský potenciál bude v budúcnosti kľúčové efektívne využitie aktívnych profesionálnych vojakov ako aj príslušníkov z radov aktívnych záloh. K tomu samozrejme potrebujeme jedinca lojálneho našim Ozbrojeným silám SR a odolného voči záplave dezinformácií a množstvu informácií ako takých. Pohľad, ako sa lepšie orientovať v tomto digitálnom prostredí, ponúkol slovenským poddôstojníkom veliaci poddôstojník Kybernetických a informačných síl Armády Českej republiky (AČR), ktorý pricestoval do Bratislavy na pozvanie hlavného poddôstojníka OS SR. Jeho predstavenie Kybernetických a informačných síl ako strategického nástroja prispievajúceho k bezpečnosti a obrane Českej republiky, ako aj oboznámenie s programom „Digital Force Protection“ prebiehajúcim v AČR zaujalo prítomných poddôstojníkov OS SR a evokovalo množstvo otázok v rámci diskusie.

Po tejto ukážke nadštandardnej spolupráce priblížil možnosti pôsobenia a prispievania v rámci medzinárodnej spolupráce veliteľ Poddôstojníckej akadémie štábny nadrotmajster Jozef ANTOLIK. Konkrétne sa zameral na program „DEEP (Defence Education Enhancement Programme)“, v ktorom momentálne pôsobí v rámci medzinárodnej pracovnej skupiny na revíziu jednej z hlavných publikácií pre poddôstojníkov aliančných krajín.

Cestou k uplatneniu sa v medzinárodných aktivitách je nielen odborná spôsobilosť, ale aj jazyková vzdelanosť na primeranej úrovni. Práve tá predstavuje hlavného strašiaka pre mnohých poddôstojníkov v našich radoch. Vyváženosť odbornej a jazykovej spôsobilosti je predpoklad aj pre pôsobenie v zahraničných kurzoch a školách. Vlastné skúsenosti z vyše ročného štúdia v USASMA (United States Army Sergeants Major Academy) prišiel predstaviť zatiaľ posledný slovenský poddôstojník, ktorý túto prestížnu akadémiu úspešne ukončil - nadrotmajster Andrej MIĽOVČÍK. Aj jeho prezentácia, ktorá zahŕňala podrobný prierez celým štúdiom a bola obohatená o osobné poznatky, veľmi zaujala a dúfam aj motivovala prítomných poddôstojníkov.

Druhý deň boli účastníkmi odborného zhromaždenia poddôstojníci v hodnosti štábny nadrotmajster a bol zameraný na diskusiu na aktuálne témy týkajúce sa OS SR so zameraním najmä na zbory mužstva a poddôstojníkov.

Celkovo sa štábny nadrotmajstri zhodli na potrebe pokračovať v obdobných aktivitách aspoň dvakrát ročne a zároveň prizývať kolegov z partnerských krajín, ktorí častokrát ponúkajú nové prístupy a riešenia.


Odborné zhromaždenie hlavného poddôstojníka OS SROdborné zhromaždenie hlavného poddôstojníka OS SROdborné zhromaždenie hlavného poddôstojníka OS SR

Autor: OS SR - Dátum: 24.10.2023
Čítanosť: 2267
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share