Preskocit navigáciu

Seminár k 65. výročiu ukončenia vojny


Seminár k 65. výročiu ukončenia vojny

Dňa 5.6.2010 sa sa v kultúrnom dome Lubina – Miškech dedinka, uskutočnil seminár k 65. výročiu ukončenia vojny. Seminár organizovala obec Lubina v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom a klubom vojenskej histórie Slovenska. Pozvanie na toto podujatie prijali aj pridelenci obrany Českej republiky Poľska, Ruskej federácie a Spojených štátov amerických. Slovenské ozbrojené sily na podujatí zastupovali generálmajor vo výslužbe Svätozár Naďovič a za pozemné sily OS SR major Libor Nyéki.
Počas seminára odznela prednáška v podaní M. Ostrovského na tému „Príprava povstania v podjavorinskom kraji a vznik oddielu Hurban“, ďalej prednáška „Boje na Starej Turej a v Bošáci“ v podaní Ľ. Fraňovej a prednáška „Boj v Centune a ukončenie činnosti oddielu Hurban“, s ktorou vystúpila O. Hrabovská.
Na záver prvej časti seminára vystúpil aj vzácny hosť z Izeraela pán Ariel Frieder so synom Orenom, ktorý v emotívnom prejave poďakoval obyvateľom Lubiny za záchranu jeho života, keď obyvatelia dediny ho počas vojny ukrývali pred deportáciou do koncentračného tábora.
V druhej časti seminára sa účastníci presunuli do priestoru osady Kopcové, kde pre účastníkov seminára a návštevníkov zo širokého okolia slovenské a zahraničné kluby vojenskej histórie pripravili ukážky hľadania Židov na lubinských kopaniciach , partizánsky prepad gardistov, ktorí odvádzajú občanov z kopaníc a partizánsky boj na Kopcovom. Ukážky pripravili kluby vojenskej histórie (KVH) Zvolen stred, KVH Dubná skala, KVH Guardija Spišská Nová Ves, KVH Carpathia, KVH Zobor a KVH Slovensko a za zahraničný klub KVH Erika z Českej republiky.


Seminár k 65. výročiu ukončenia vojnySeminár k 65. výročiu ukončenia vojnySeminár k 65. výročiu ukončenia vojny

Autor: mjr. Ing. Libor Nyéki , Foto: mjr. Ing.Libor Nyéki - Dátum: 07.06.2010
Čítanosť: 17104
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share