Preskocit navigáciu

Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky F-16


Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky F-16

Delegácia vedúcich predstaviteľov slovenského ministerstva obrany a Ozbrojených síl SR na čele s ministrom obrany Robertom Kaliňákom sa vo fabrike spoločnosti Lockheed Martin v americkom Greenville v Južnej Karolíne zúčastnila na odovzdávacom ceremoniáli prvých dvoch kusov stíhacích lietadiel F-16 Block 70 slovenským ozbrojeným silám. Minister obrany sa zároveň informoval aj o progrese výroby zvyšných objednaných lietadiel.

Po skompletizovaní zmluvného dodania týchto dvoch prvých slovenských lietadiel F-16, o ktorom Lockheed Martin informoval v januári tohto roka, došlo počas tzv. Rollout Ceremony k ich oficiálnemu odovzdaniu. Obe lietadlá - jednomiestny model s označením "C" a dvojmiestny model s označením "D"- budú pred ich príletom na Slovensko v USA využívané na výcvik slovenských technikov pre údržbu tohto typu lietadiel. Takýto výcvik je pre personál Vzdušných síl OS SR kľúčový pre zabezpečenie bezproblémovej integrácie a efektívnej prevádzky slovenskej letky lietadiel F-16.

Minister R. Kaliňák a viceprezident a generálny manažér Integrovanej stíhacej skupiny spoločnosti Lockheed Martin OJ Sanchez sa zhodli, že dodaním týchto lietadiel sa pre Slovensko začne nová éra jeho nadzvukového letectva. Slovensko sa navyše dodaním stíhacích lietadiel F-16 stane prvou európskou krajinou, ktorá bude disponovať touto najnovšou verziou Fighting Falcon. Stíhacie lietadlá F-16 Block 70 nám pomôžu opäť zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky vlastnými kapacitami.

Lietadlo F-16 Block 70 predstavujúce vyspelú technickú spôsobilosť 21. storočia prinesie Slovensku na najbližšie desaťročia ten najvyšší štandard bezpečnosti vzdušného priestoru.

„Bez šikovných a odvážnych vojakov a vojačiek by sme nedokázali garantovať ochranu územia Slovenskej republiky a jej občanov. Je našou povinnosťou robiť všetko pre to, aby sme ozbrojeným silám zabezpečili najvyššiu mieru ochrany a minimalizovali tak potenciálne straty na životoch. Moderné stíhacie lietadla F-16 sú zárukou najvyššej kvality a tým pádom aj bezpečia našich vojakov a vojačiek," uviedol minister obrany R. Kaliňák. Prvé z týchto lietadiel budú na Slovensko postupne dodávané od druhého kvartálu tohto roka.


Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky F-16Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky F-16Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky F-16Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky F-16

Autor: MO SR – Kod , Foto: MO SR - Ivan Kelement, Lockheed Martin - Dátum: 04.03.2024
Čítanosť: 960
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share