Preskocit navigáciu

Slovenskí vojaci v Afganistane, plnia ďalšiu novú úlohu


Slovenskí vojaci v Afganistane, plnia ďalšiu novú úlohu Nová rotácia Slovenského kontingentu, pod velením podplukovníka Mariána Mjartana, dňa 31. mája 2010 prevzala na seba plnenie operačných úloh vo vojenskej operácii ISAF v afganskom Kandaháre.
Okrem iných úloh slovenskí vojaci, ktorí sú od útvarov pozemných síl OS SR, zabezpečujú bezpečnosť vojenskej základne Kandahár službou na vstupnom kontrolnom bode, tzv. ECP 3 (Entry Control Point). Ide o jeden z hlavných vstupov do základne, kadiaľ denne prejde viac ako tisíc osôb a viac ako stovky vozidiel. Vojaci, ktorí slúžia na tomto vstupe, musia každú osobu a taktiež vozidlo podrobiť precíznej prísnej kontrole. Túto činnosť vykonáva slovenská strážna jednotka, v súčasnosti pod velením kpt. Ing. Tibora Grigereka.
Dňom 22. júna 2010, slovenská strážna jednotka v Kandaháre prebrala na seba novú úlohu, pretože do svojej podriadenosti prebrala plnenie operačnej úlohy na novej vstupnej bráne do základne tzv. ECP 5, na ktorej v súčasnosti finišujú záverečné dokončovacie stavebné práce a v polovici júla tohto roka, bude touto bránou umožnený ďalší vstup do základne. Vstupná brána ECP 5 je roztiahnutá takmer na 1 kilometer z dôvodu zabezpečenia bezpečného vstupu na základňu a bude slúžiť pre vstupujúce osoby a vozidlá v nepretržitej 24 hodinovej prevádzke.
Zabezpečenie kontroly a bezpečnosti na ďalšej vstupnej bráne do základne NATO, je pre slovenskú strážnu jednotku vyjadrením spokojnosti a spoľahlivosti od veliteľstva ISAF– juh, dislokovaného v Kandaháre, čo svedčí o dôvere v slovenských vojakov.

Slovenskí vojaci v Afganistane, plnia ďalšiu novú úlohuSlovenskí vojaci v Afganistane, plnia ďalšiu novú úlohuSlovenskí vojaci v Afganistane, plnia ďalšiu novú úlohuSlovenskí vojaci v Afganistane, plnia ďalšiu novú úlohuSlovenskí vojaci v Afganistane, plnia ďalšiu novú úlohuSlovenskí vojaci v Afganistane, plnia ďalšiu novú úlohu

Autor: por. Slávko Ganaj , Foto: SLOVCON ISAF - Dátum: 30.06.2010
Čítanosť: 15328
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share