Preskocit navigáciu

Spolupráca medzi OS SR a Bundeswehru SRN pri zabezpečení starostlivosti o hroby padlých vojakov


Spolupráca medzi OS SR a Bundeswehru SRN pri zabezpečení starostlivosti o hroby padlých vojakov

Vo štvrtok 8. júla 2010 veliteľ 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov (zmpr) podplukovník Ján Stavrovský, v Medzilaborciach prijal zástupcov ozbrojených síl z Bundeswehru, s ktorými sa neskôr presunul na miestny vojenský cintorín.
Stretnutie so zástupcami z Bundeswehru sa koná na základe zmluvy medzi Ozbrojenými silami Slovenskej republiky a ozbrojenými silami Bundeswehru za účelom starostlivosti o vojenské hroby padlých vojakov v oboch svetových vojnách. Cieľom tejto spolupráce je dlhodobá medzinárodná aktivita zameraná na poskytnutie zástupcom ozbrojených síl iného štátu, pomoc pri úprave vojenských hrobov padlých vojakov v niekdajších vojnových konfliktoch.
Spoločne vytvorené pracovné brigády, ktoré sú zložené z podriadených útvarov 2. mechanizovanej brigády z posádky Michalovce a z vojakov jednotky prieskumného krídla ozbrojených síl z Bundeswehru označeného ako 51.AG IMELMANN, vykonávajú obnovu vojenského cintorína v Medzilaborciach, ktorý bol zriadený v roku 1915 a jeho obnova potrvá až do roku 2011. Na tomto cintoríne je pochovaných 438 vojakov a podľa historických a archívnych nálezov je 380 vojakov identifikovaných - 320 je nemeckých vojakov, 10 ruských a ostatní sú príslušníci vtedajšej Rakúsko-Uhorskej armády, ktorí padli počas bojov o Lupkovský priesmyk a strategický úsek železnice v I. svetovej vojne.


Spolupráca medzi OS SR a Bundeswehru SRN pri zabezpečení starostlivosti o hroby padlých vojakovSpolupráca medzi OS SR a Bundeswehru SRN pri zabezpečení starostlivosti o hroby padlých vojakovSpolupráca medzi OS SR a Bundeswehru SRN pri zabezpečení starostlivosti o hroby padlých vojakovSpolupráca medzi OS SR a Bundeswehru SRN pri zabezpečení starostlivosti o hroby padlých vojakov

Autor: sekretariát veliteľa PS , Foto: 21.zmpr Trebišov - Dátum: 09.07.2010
Čítanosť: 13248
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share