Preskocit navigáciu

Nástup ku dňu OS SR


Nástup ku dňu OS SR
Už viac ako desaťročie v sedemnásťročnej novodobej histórii Slovenska majú vytvorený jeho ozbrojené sily svoj deň.
 
Je ním sviatok, ktorý vo svojom princípe pre súčasnosť a budúce generácie vyzdvihuje a pripomína hrdinstvo Slovákov z meruôsmych rokov 19. storočia. Tieto udalosti boli však v porovnaní s národným povstaním Slovákov v auguste 1944 niečím výnimočné. Boli v niečom prvé. Práve 22. septembra 1848 vystúpili Slováci prvý raz v histórii otvorene so zbraňou v ruke za svoje sociálne a národné práva vo víťaznej bitke v Brezovej pod Bradlom.
V rozkaze prezidenta Slovenskej republiky, ktorý pri príležitosti Dňa ozbrojených síl SR odznel vo všetkých vojenských útvaroch a zariadeniach ozbrojených síl SR, bolo vyzdvihnuté hrdinstvo povstania Slovákov v 19. a 20. storočí takto: „Slovenský národ takmer v priebehu dvoch storočí formuloval svoje základné národné
a bezpečnostné záujmy, pričom neváhal na ich obranu pozdvihnúť aj zbraň. V boji za slobodu dokázal zúročiť svoje historické skúsenosti a tým dospel od nerovného spojenectva s habsburskou monarchiou až po spojenectvo národov bojujúcich bok po boku proti nacizmu v časoch 2. svetovej vojny.“
 
Spisovateľ a historik Mikuláš Dohnány popísal udalosti 22. septembra takto: "...Z troch strán bol vypočtovaný útok na Brezovú v deň tento. Národná rada o všetkom mala dobré správy. Bola teda prihotovená k odrazeniu útoku, trebárs strelnou zbraňou ozbrojených nemala od 1000 bojovníkov viacej. Ľudu bolo vyše 7000 hláv, najviac iba zbraňou sedliackou ozbrojených. Celé batalióny záležali z kosinárov, cepárov, sekerníkov, ktorí medzi stotinami strelnou zbraňou ozbrojenými rozpostavovaní boli. Zo všetkých troch strán odrazený bol útok víťazne. Od polnočno-západnej (SZ) strany išla garda senická, šaštínska a ľud nahnaný, posilnený jednou ôsmou stotinou pluku Ceccopieriho; od poludňajšej (V) strany, od dediny Hradišťa 400 Walmodenových kyrysníkov pod vedením Vojniča, majora; od západu 11. stotina Ceccopieriho a vyše 1000 gardistov maďarských, ktorých chrbát kryli dve eskadróny dragúnov vo Vrbovom..."(Mikuláš DOHNÁNY: História povstania slovenského z roku 1848, Tatran, Bratislava, 1988).
 
Niet pochýb, že je poctou a celoživotným zážitkom profesionálneho vojaka či civilného zamestnanca byť oceneným za svoju prácu práve v deň, keď celé slovenské ozbrojené sily oslavujú svoj sviatok. Zároveň je tento slávnostný akt motiváciou pre ostatných nielen pre udržiavanie a rozvíjanie národných a vojenských tradícií, ale aj pre kvalitné plnenie úloh - každý svojím osobným podielom - pre spoločné dosiahnutie zadaných úloh a stanovených cieľov.
Veliteľ vzdušných síl OS SR generálmajor Ing. Martin Babiak sa vo svojom príhovore pripojil k blahoželaniam prezidenta Slovenskej republiky a všetkým príslušníkom veliteľstva poprial veľa úspechov.
 


Autor: mjr. Mgr. Zdenko Baranec , Foto: vvzs - Dátum: 23.09.2010
Čítanosť: 13268
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share