Preskocit navigáciu

Privítanie príslušníkov jednotiek ISAF a KFOR v Prešove.


Privítanie príslušníkov jednotiek ISAF a KFOR v Prešove.

V piatok, 17.decembra 2010, o 10.00 hod. sa pred Divadlom Jonáša Záborského v Prešove uskutočnil slávnostný nástup príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky pri príležitosti návratu z operácie ISAF v AFGANISTANE a z operácie KFOR v KOSOVE.
Náčelník generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík privítal v Prešove viac ako 300 príslušníkov OS SR, ktorí sa vrátili z plnenia úloh v operáciách ISAF a KFOR a zdôraznil spokojnosť nad tým, že sa všetci vrátili živí a zdraví. Svoj prejav predniesol aj zástupca veliteľa spoločných síl a zároveň veliteľ pozemných síl Armády Českej republiky plukovník gšt. Štefan KALETA, ktorý ocenil vzájomnú spoluprácou OS SR s AČR, pretrvávajúcu aj po rozdelení.

 Po 11 rokoch jednotka KFOR v Kosove, ukončila svoje pôsobenie a pri tejto príležitosti veliteľ 16. kontingentu SLOVCON KFOR podplukovník Jozef Zekucia odovzdal na nástupe bojovú zástavu KFOR prostredníctvom náčelníka GŠ OS SR riaditeľovi Vojenského historického ústavu podplukovníkovi Miloslavovi Čaplovičovi. Súčasťou slávnostného ceremoniálu bolo aj udelenie medailí a vecných darov pre príslušníkov 14. rotácie ISAF, 16. rotácie KFOR a príslušníkov AČR, ktorí sa podieľali na plnení operačných úloh v Kosove v rámci spoločného česko-slovenského práporu. Ocenenia odovzdali náčelník GŠ OS SR generál Ľubomír Bulík, veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Ján Salaganič, náčelník Štábu operácií GŠ OS SR brigádny generál Pavel Macko, veliteľ 2. mechanizovanej brigády plukovník gšt. Karol Navrátil a veliteľ 1. mechanizovanej brigády brigádny generál Ivan Hirka.

Po slávnostnom nástupe sa hostia a rodinní príslušníci zúčastnili spoločnej recepcie. Pred Divadlom Jonáša Záborského a pred budovou veliteľstva 2.mb sa pre účastníkov nástupu a verejnosť uskutočnili ukážky čestnej jednotky Bratislava, prieskumnej roty Prešov a vystúpenie vojenskej hudby Zvolen.


gfgfggfgfggfgfggfgfgbvbbvbbvbbvbmnmnmnmnmnmnmnmnbggbggbggbgg

Autor: npor. Dobrovič, kpt. Bušová - Dátum: 17.12.2010
Čítanosť: 13842
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share