Preskocit navigáciu

Potápanie pod ľadom


Potápanie pod ľadom Výcvikový rok 2011 zahájili príslušníci ženijného práporu Pozemných síl a ženijnej roty 2.mb Michalovce potápačských odborností výcvikom prác potápačov pod ľadom. Pod vedením rtn. Michala ŠČEPKA v náročných klimatických podmienkach v dňoch 3.1 až 7.1.2011 v priestoroch cvičiska Čierna voda vykonávajú vojenský potápači výcvik zameraný na zvyšovanie ich odborných zručností, fyzickej a psychickej odolnosti .
Výcvik prác potápačov pod ľadom je neoddeliteľnou súčasťou ročného výcvikového cyklu vojenských potápačov. Účastníci výcviku sa zdokonaľujú v práci s navigačným a signalizačným lanom, navijakom a v činnosti pri vyhľadávaní a záchrane utopenej techniky a osôb.
Všetky tieto zručnosti môžu byť unikátne zužitkované práve pri povodniach, záchrane obyvateľstva a záchrane ich majetku. Rovnako tak je tento výcvik dôležitý pre prípadné nasadenie takto vyškolených ľudí pri trhaní ľadu pri ohrozovaní pilierov mostov alebo pri ohrození hydrotechnických stavieb ľadom. Ďalšia fáza výcviku bude pokračovať v mesiaci február.

Potápanie pod ľadomPotápanie pod ľadomPotápanie pod ľadomPotápanie pod ľadom

Autor: rtn. Michal ŠČEPKO , Foto: Peter DOVINA - Dátum: 07.01.2011
Čítanosť: 13833
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share