Preskocit navigáciu

Veliteľstvo SVaP cvičí zásah pri mimoriadnej situácii


Veliteľstvo SVaP cvičí zásah pri mimoriadnej situácii

Ráno 21. marca 2011 približne o 8.30 vybuchol delaboračný sklad v priestoroch Vojenského opravárenského podniku Nováky. Zatiaľ je potvrdených 38 obetí a 16 nezvestných. Celkom 128 ľudí bolo hospitalizovaných v priľahlých nemocniciach a na mieste ošetrili ďalších 50 ľahšie zranených. V hale explodovali výbušniny určené na likvidáciu. Polícia z bezpečnostných dôvodov miesto uzavrela. Poškodené boli aj vedľajšie objekty a vznikol silný požiar. Explózia rozbíjala okná do vzdialenosti 12 kilometrov. Mesto Nováky a okolité obce ostali bez elektrickej energie i pitnej vody, nakoľko bol značne poškodený aj mestský vodovod. Nie je to reálna situácia ale časť scenára, podľa ktorého príslušníci veliteľstva síl výcviku a podpory v dňoch 22.-23. marca 2011 cvičia Nasadenie síl výcviku a podpory do operácie krízového manažmentu na území SR.

„Cieľom dvojdňového samostatného štábneho nácviku je metodicky precvičiť operačné plánovacie postupy podľa noriem NATO a overiť aktuálnosť platných metodík operačného plánovania,“ uviedol veliteľ síl generálmajor Vojtek a dodal, že príslušníci veliteľstva síl sa počas cvičenia zdokonaľujú v príprave analytických podkladov, kalkulácií a príspevkov do plánovacích dokumentov, porád a brífingov pri plánovaní riešenia krízovej situácie na území SR.

Riadiaci cvičenia plukovník gšt. Hudák spolu s cvičiacim štábom, zloženým z príslušníkov veliteľstva síl, začali riešiť vzniknutú situáciu po prijatí cvičného varovného rozkazu Náčelníka Generálneho štábu OS SR. Plánujú vykonať podpornú vojenskú operáciu na asistenciu štátnym orgánom SR pri odstraňovaní následkov katastrofy. Operácia bude vykonaná Spoločným účelovým zoskupením (JTF), ktorému velí zástupca veliteľa síl výcviku a podpory OS SR v termíne od 24. marca 2011 až do odvolania. Jednotky budú odstraňovať následky krízovej situácie v Prievidzskom okrese a vytvárať podmienky na stabilizáciu situácie a postupný prechod k rekonštrukcii zasiahnutej oblasti.

V priebehu cvičenia, po tom ako cvičiaci štáb analyzoval prijatú úlohu a vypracoval varianty vojenskej operácie, musia cvičiaci tieto varianty porovnať a prijať rozhodnutie veliteľa JTF, ktorý nakoniec schváli plán operácie. Výsledkom dvojdňového cvičenia je vydanie operačného rozkazu veliteľa JTF pre podpornú vojenskú operáciu na asistenciu štátnym orgánom SR pri odstraňovaní následkov katastrofy.


Veliteľstvo SVaP cvičí zásah pri mimoriadnej situácii 2Veliteľstvo SVaP cvičí zásah pri mimoriadnej situácii 2Veliteľstvo SVaP cvičí zásah pri mimoriadnej situácii 2Veliteľstvo SVaP cvičí zásah pri mimoriadnej situácii 2Veliteľstvo SVaP cvičí zásah pri mimoriadnej situácii 3Veliteľstvo SVaP cvičí zásah pri mimoriadnej situácii 3Veliteľstvo SVaP cvičí zásah pri mimoriadnej situácii 3

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 23.03.2011
Čítanosť: 17437
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share