Preskocit navigáciu

Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia


Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia
S 216-timi príslušníkmi Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR), ktorí odchádzajú plniť úlohy do vojenskej operácie v Afganistane, sa v piatok 27. mája  2011 rozlúčil minister obrany Ľubomír Galko a generalita ozbrojených síl ale i rodinní príbuzní odchádzajúcich vojakov.
V priestoroch martinských kasární Jána Francisciho sa uskutočnila slávnostná rozlúčka s profesionálnymi vojakmi, ktorí začiatkom budúceho týždňa odletia do Afgansiatnu. Spolu s rotujúcou jednotkou odlietajú plniť svoje úlohy i piati americkí vojaci, ktorí budú začlenení pod slovenské velenie OMLT (styčný mentorovací tím). Súčasťou jednotky je aj jedna žena,  ide vôbec o prvú slovenskú vojačku, ktorá bude pôsobiť v operácii ISAF. Do Afganistanu zároveň odlieta i hovorca OS SR a  aktuálny hovorca roka - Milan Vanga, ktorý bude pôsobiť ako zástupca veliteľa slovenského kontingentu. Zároveň svoje úlohy v operácii bude plniť i hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Richard Fabricius. Súčasne v  tejto rotácii dochádza k vyslaniu plukovníka gšt. Martina Stoklasu, ktorý bude pôsobiť na veliteľstve ISAF v Kábule a zároveň na tomto veliteľstve ukončuje svoje ročné vyslanie plukovník gšt. Jaroslav Bielený.  
 
Za ozbrojené sily sa s rotujúcou jednotkou osobne prišiel rozlúčiť zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík  Jaroslav Vývlek a veliteľ pozemných síl OS SR generálmajor Ján Salaganič, ktorý je zodpovedný za výber,  prípravu a výcvik  jednotiek do operácie  ISAF.  Minister obrany Ľubomír Galko v závere svojho príhovoru odchádzajúcim vojakom poprial úspešné splnenie operačných úloh a po skončení operácie im zaželal šťastný návrat domov.
Slovenskí vojaci budú pôsobiť  na najväčšej leteckej základni NATO v afgánskom Kandaháre a na základni v Tarine Kowte. V operácii ISAF do súčasnej doby pôsobilo celkovo 1679 príslušníkov OS SR.
Spolu so slovenskou jednotkou do operácie odchádzajú aj dva vlčiaky - Brit a Johny, ktorí v Afganistane nahradia svojich výbušninárskych psích kolegov Binga a Mura.

Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia  Do Afganistanu odchádza výnimočná rotácia

Autor: kpt. Mgr. Lenka Bušová , Foto: kpt. Mgr. Lenka Bušová - Dátum: 27.05.2011
Čítanosť: 14891
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share