Preskocit navigáciu

Kurz ochrany života a zdravia s našimi prieskumákmi


Kurz ochrany života a zdravia s našimi prieskumákmi

        V dňoch 21. až 23. júna 85 študentov prešovského gymnázia  J.A. Raymana pod vedeným Mgr. Petra TOMČÁKA, Mgr. Rastislava PALIŠÁKA, Mgr. Bohuša MAJOROŠA a PaedDr. Márie NOVOSADOVEJ strávilo pár posledných dní školského roka absolvovaním Kurzu ochrany života a zdravia, v priestoroch Sokolovských kasárni. Celý priebeh kurzu a rovnako aj jeho príprava boli  zabezpečené prieskumnou rotou veliteľstva 2.mechanizovanej brigády (2.mb) pod taktovkou nrtm. Jaroslava KRAUSA. 
         Ako každý rok, aj tento krát boli pre študentov tretieho ročníka gymnázia pripravené ukážky výcviku prieskumákov ako aj mnoho užitočných informácií využiteľných pre prežitie v poľných podmienkach či ojedinelých situaciach.
          Prvý deň kurzu  boli študentom prezentované informácie o výzbroji roty a všeobecné poznatky z „Náuky o zbraniach“. Nadrotmajster Kraus, riadiaci celého zamestnania, spolu so svojím tímom odpovedal na mnoho zvedavých otázok týkajúcich sa takticko-technických údajov a použitia ručných zbraní, ktorými prieskumná roty disponuje. Ďalej prišlo na rad prieskumné bojové vozidlo (BPsV) s rôznymi prístrojmi a zariadeniami, ktoré uľahčujú prieskumákom plnenie úloh v poli za každých podmienok. Študenti si mali možnosť prezrieť interiér vozidla a vyskúšať niektoré  z jeho systémov.
         V rámci špeciálnej prípravy si študenti vyskúšali prekonávanie prekážok lanovými technikami, zlaňovali prekážku – budovu nahor a nadol s istením. Prieskumáci im prezradili mnoho praktických zásad, ktoré je potrebné dodržiavať počas odlúčenia od jednotky v poľných podmienkach. Študentom bola názorne popísaná výstavba stanového prístrešku pomocou celty či prírodných materiálov, zakladanie ohňa ako aj zber vody a jej úprava pre možnosti požitia. 
         Druhý deň  v úvode prieskumáci predviedli výcvik so zbraňou (weaponhandling) a výcviku s nožom.  Nasledovalo rozdelenie študentov do skupín a rotovanie po pracoviskách, kde boli študentom podané nie len teoretické informácie ale aj praktické ukážky zo zdravotníckej prípravy, špeciálnej prípravy, protichemickej prípravy a Základov sebaobrany.
         Pedagogický dozor študentov hodnotil Kurz ako veľmi prínosný pre študentov, ktorí väčšinu svojich vedomostí načerpávajú v školských laviciach len teoreticky. Sami študenti hodnotili kurz veľmi pozitívne,  ako príjemné spestrenie ich štúdia a možnosť si konečne niečo prakticky vyskúšať.

zábery z kurzu



Autor: DSV 2.mb , Foto: DSV 2.mb - Dátum: 23.06.2011
Čítanosť: 12681
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share