Preskocit navigáciu

Duchovná slávnosť a pietna spomienka vo VVP Valaškovce


Duchovná slávnosť a pietna spomienka vo VVP Valaškovce

Každoročne, v období sviatku apoštolov Petra a Pavla, sa vo Vojenskom výcvikom priestore Kamenica nad Cirochou koná odpustová slávnosť pri gréckokatolíckom chráme, ktorý bol zasvätený práve Petrovi a Pavlovi.


V nedeľu, 10. júla 2011 sa už po štrnásty krát pri tomto chráme stretli veriaci z okolia Humenného, Kamenice nad Cirochou a priľahlých obcí, aby mohli sláviť slávnostnú liturgiu spojenú s pietnou spomienkou na nebohého slobodníka Zlatníckeho, príslušníka 21. mechanizovaného práporu, ktorý tragický zahynul počas výcviku v tomto vojenskom priestore. Na miestnom cintoríne, ktorý je poznať iba podľa zrenovovaného trojmetrového dreveného kríža, príslušníci 21. zmiešaného mechanizovaného práporu na pamiatku svojho kolegu postavili skromný pamätník, kde každoročne, v rámci tejto slávnosti prinášajú vence a kytičky kvetov a zapaľujú na jeho pamiatku plamienky sviec.


Organizátorom tejto duchovno-pietnej slávnosti je naša brigáda, príslušníci roty VVP Kamenica nad Cirochou a Vojenský obvodný úrad Kamenica nad Cirochou.
Tohtoročnej odpustovej slávnosti sa zúčastnil náčelník štábu 2. mechanizovanej brigády podplukovník Ing. Ján Stavrovský, ktorý ako bývalý veliteľ 21. zmiešaného mechanizovaného práporu bol iniciátorom myšlienky vybudovať pamätník slobodníkovi Zlatníckemu. Vzdať hold zomrelému kolegovi prišli aj príslušníci 21. zmiešaného mechanizovaného práporu z Trebišova na čele so svojim veliteľom, podplukovníkom Milanom Šimom a najbližšia rodina nebohého vojaka.


Na tohtoročnej odpustovej slávnosti bolo prítomných okolo 200 pútnikov z obcí, s ktorými susedí Vojenský obvod Kamenica nad Cirochou.


Duchovná slávnosť a pietna spomienka vo VVP ValaškovceDuchovná slávnosť a pietna spomienka vo VVP Valaškovce

Autor: 2.mb , Foto: 21.zmpr - Dátum: 10.07.2011
Čítanosť: 14203
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share