Preskocit navigáciu

S obeťami nešťastia sa prišli rozlúčiť tisíce ľudí


V Prešovskej mestskej hale Jána Pavla II. sa dnes za plných vojenských pôct lúčili tisíce ľudí so 42 obeťami leteckého nešťastia, ktoré sa stalo presne pred týždňom, vo štvrtok 19. januára 2006. Hala bola zaplnená do posledného miesta. Na priestranstve pred halou, kde je pre prítomných pripravené veľkoplošné premietanie smútočného aktu, je približne 1500 ľudí a stále prichádzajú ďalší.

Smútočný obrad sa svojou veľkosťou môže rovnať pohrebu štátnikov. Na obrade sa zúčastnili najvyšší štátni predstavitelia - prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda, predseda parlamentu Pavol Hrušovský, ministri slovenskej vlády a poslanci Národnej rady, maďarský prezident László Sólyomi a minister obrany Ferenc Juhász či český minister obrany Karel Kühnl s náčelníkom generálneho štábu. S príhovorom vystúpili generálmajor Milan Maxim, veliteľ  pozemných síl, náčelník generálneho štábu generálporučík Ľubomír Bulík, generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer, minister obrany SR Juraj Liška a vojenský biskup ordinár Mons. František Rábek.

V tlačovom stredisku sa akreditovalo 170 zástupcov domácich aj zahraničných médií. Priamy prenos z obradu vysielali dve televízie a jedna rozhlasová stanica.

 

Autor: MO SR



Autor: Turčan Ján - Dátum: 26.01.2006
Čítanosť: 11881
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share