Preskocit navigáciu

Deň Obetí Dukly


Deň Obetí Dukly

Plány Slovenského národného povstania rátali aj s pomocou Sovietskej armády. Prvým krokom pomoci bolo vyslanie letectva ďalekého dosahu, aby zásobovaním povstalcov vojenským materiálom posilnilo ich ozbrojený odpor dovtedy, pokiaľ vojská Červenej armády nepreniknú hlboko na územie Slovenska. Na pomoc povstaniu bol na Slovensko presunutý i 1. čs. samostatný stíhací pluk a 2. čs. paradesantná brigáda.

Sovietske velenie predpokladalo, že bez problémov prekoná karpatské priesmyky, ktoré mali držať východoslovenské divízie a ktoré mali útoku sovietskych vojsk pomôcť úderom z tyla. Divízie však pre nerozhodnosť ich velenia už v prvých dňoch povstania odzbrojili nemecké frontové jednotky, ktoré v Karpatoch vybudovali silnú obranu do hĺbky až 50 km. Dukliansku operáciu zahájila 8. septembra 1944 útokom sovietska 38. armáda, posilnená 1. československým armádnym zborom. Útočiace vojská úspešne prekonali prvé pásmo nemeckej obrany. Nemecké velenie však presunulo do oblasti bojov 2 tankové a 2 pešie divízie, ktoré stiahlo z iných úsekov frontu a najmä nasadenia proti povstalcom. Nacistom sa uvedeným manévrom podarilo zastaviť postup československých a sovietskych jednotiek. Po zdĺhavých niekoľkodňových bojoch dňa 6. októbra - v súčinnosti so 67. streleckým zborom a 31. tankovým zborom československí vojaci dosiahli slovenské hranice a ovládli Dukliansky priesmyk. Tento deň bol neskôr vyhlásený za Deň československej armády. Karpatsko-duklianska operácia mala trvať iba päť dní - nakoniec sa však o Dukliansky priesmyk bojovalo takmer tri mesiace. Bola jednou z najväčších horských operácií v druhej svetovej vojne. Po potlačení povstania a prechodu povstaleckých jednotiek na partizánsky spôsob v horách stratila operácia svoje opodstatnenie a bola preto ukončená.

Hrdinstvo a odvahu vojakov Karpatsko-duklianskej operácie si slávnostným nástupom 7. októbra 2011 pripomenuli aj príslušníci Zmiešaného krídla generálmajora Otta Smika Sliač. Veliteľ krídla plukovník Ing. Vladimír Lisý, využil túto príležitosť, aby príslušníkom krídla odovzdal vojenské medaile, odznaky a ďakovné listy, ako ocenenie ich práce vykonanej nielen v prospech Ozbrojených síl, ale aj detí z tábora „Štvorlístok deťom“.


http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=684




Autor: npor. Mário Malatinec , Foto: npor. Mário Malatinec - Dátum: 07.10.2011
Čítanosť: 11832
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share