Preskocit navigáciu

V Leviciach prebieha inšpekcia deklarovaného miesta


V Leviciach prebieha inšpekcia deklarovaného miesta

Počas tohto týždňa prebieha v 13. mechanizovanom prápore (mpr) v Leviciach medzinárodná inšpekcia deklarovaného miesta.

Inšpekčný tím, zložený z ôsmich odborníkov z Ukrajiny a jedného z Bieloruska, je sprevádzaný špecialistami zo Slovenského verifikačného centra (SVC), ktoré je orgánom Ministerstva obrany SR, zodpovedným za kontrolu plnenia úloh vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv v oblasti kontroly zbrojenia, odzbrojenia, budovania dôvery a bezpečnostnej spolupráce v Európe.

Cieľom ich návštevy je vykonať inšpekciu deklarovaného miesta v súlade so Zmluvou o konvenčných ozbrojených silách v Európe. Prijatím inšpekcie na svojom území plní Slovenská republika svoje medzinárodné právne záväzky v oblasti kontroly zbrojenia a odzbrojenia.


Aktívny inšpekčný režim je vykonávaný na základe Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe s cieľom nastolenia bezpečnej a stabilnej rovnováhy konvenčných ozbrojených síl. S vedomím spoločnej zodpovednosti, ktorú majú všetky zmluvné štáty v úsilí o dosiahnutie väčšej stability a bezpečnosti v Európe, predkladajú zmluvné štáty ročnú výmenu informáciu o počte osôb, výzbroje a techniky štátu, v ktorom inšpekcia prebieha.


Na základe ustanovení Zmluvy o otvorenom nebi sa súbežne s touto inšpekciou tento týždeň uskutoční pozorovací let ukrajinského lietadla. Jeho realizácia sa nachádza v štádiu plánovania trasy letu. Vlastný let bude po odsúhlasení technických modalít realizovaný ukrajinským pozorovacím tímom, ktorý je doplnený o dvoch špecialistov z Ruskej federácie. Pozorovacia skupina bude počas celej aktivity sprevádzaná predstaviteľmi Slovenského verifikačného centra, ktorí v spolupráci s odborníkmi z dopravného krídla v Kuchyni zabezpečujú dodržiavanie odsúhlasených postupov a procedúr pre realizáciu pozorovacích letov.


Zmluva o otvorenom nebi určuje režim otvoreného neba na vykonávanie pozorovacích letov zmluvnými štátmi nad územiami ostatných zmluvných štátov a určuje ich práva a povinnosti, s cieľom pozorovať zmluvný štát alebo skupinu zmluvných štátov na základe rovnosti a účinnosti pri dodržaní bezpečnosti leteckej prevádzky.


V Leviciach prebieha inšpekcia deklarovaného miestaV Leviciach prebieha inšpekcia deklarovaného miestaV Leviciach prebieha inšpekcia deklarovaného miestaV Leviciach prebieha inšpekcia deklarovaného miestaV Leviciach prebieha inšpekcia deklarovaného miestaV Leviciach prebieha inšpekcia deklarovaného miestaV Leviciach prebieha inšpekcia deklarovaného miestaV Leviciach prebieha inšpekcia deklarovaného miestaV Leviciach prebieha inšpekcia deklarovaného miestaV Leviciach prebieha inšpekcia deklarovaného miesta

Autor: OS SR - Andrea Hankoščáková , Foto: 13.mpr - Zuzana Bieliková, VePS - npor. Miroslav Mravec - Dátum: 12.10.2011
Čítanosť: 9743
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share