Preskocit navigáciu

Vojaci si uctili pamiatku zosnulých


Vojaci si uctili pamiatku zosnulých
Položením venca a zapálením sviečok pri pamätníku Kragujevackých bojovníkovv v  trenčianskych kasárňach,  príslušníci pozemných síl vyjadrili hlbokú úctu a vďaku všetkým tým, ktorí položili svoje životy vo vojnových konfliktoch, mierových misiách ako aj všetkým zosnulým.
 
Za prítomnosti veliteľa pozemných síl generálmajora Jána Salaganiča ako aj ďalších príslušníkov veliteľstva a práporu podpory velenia,   sa vo štvrtok 3. novembra 2011 uskutočnil pietny akt, za všetkých tých, ktorí položili svoje životy pri plnení úloh nielen doma ale i v zahraničí. Modlitbové stretnutie pri pamätníku Kragujevackých bojovníkov viedol vojenský dekan pozemných síl major  Juraj Sitaš. Vo svojom príhovore spomenul heslo: „Pamätaj na smrť.“ Pripomenul, že toto heslo nemá viesť človeka k trúchlivosti a odtrhnutosti od života, ale práve naopak, ako memento k tomu, aby sme viacej dbali o svoj život, ktorý máme prežívať v radosti. Celé stretnutie bolo ukončené modlitbou Otčenáš a zapálením sviečky veliteľom pozemných síl za zomrelých vojakov.
 
Trenčiansky 71. peší pluk alebo Cisársky a kráľovský peší pluk číslo  71, bol vojenský  pluk rakúsko-uhorskej armády, ktorého domovskou základňou boli trenčianske kasárne. Jednotka bola tvorená množstvom slovenských vojakov a  stala sa známa svojimi bojovými úspechmi na frontoch počas 1. svetovej vojny, ako aj vzburou v srbskom Kragujevaci. Po skončení vojny bol pluk začiatkom roku 1919 reorganizovaný a označený ako peší pluk číslo  17, ktorého sídlom sa stalo rovnako ako predtým mesto Trenčín.

Vojaci si uctili pamiatku zosnulých Vojaci si uctili pamiatku zosnulých Vojaci si uctili pamiatku zosnulých Vojaci si uctili pamiatku zosnulých

Autor: kpt. Lenka Bušová , Foto: kpt. Lenka Bušová - Dátum: 03.11.2011
Čítanosť: 8535
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share