Preskocit navigáciu

Pozemné sily sú opäť v bojovej pohotovosti


Pozemné sily sú opäť v bojovej pohotovosti
V posledných mesiacoch sa pozitívny vývoj vo východnej Európe výrazne spomalil. Nepodarilo sa vytvoriť novú bezpečnostnú architektúru a zaručiť bezpečnosť všetkých štátov strednej a východnej Európy. V niektorých štátoch východnej a strednej Európy, ktoré sú najviac postihnuté celosvetovou finančnou krízou narastá vplyv extrémistických strán a hnutí. Transatlantické a európske politické, ekonomické a vojenské organizácie boli nútené rozšíriť svoju účasť na blokovaní obnovených ozbrojených konfliktov v juhovýchodnej Európe. Niektoré krajiny južnej a východnej Európy prestali rešpektovať stanovené limity pre konvenčné ozbrojené sily. Neochota "Červeného" pristúpiť na mierové jednanie v sporných otázkach v regióne, ako i jeho kroky, vytvárajú situáciu, ktorá postupne smeruje v ozbrojený konflikt. Na základe zhoršovania sa vzájomných vzťahov, neochotou „Červeného“ riešiť vzniknutú situáciu politickými rokovaniami, dňa 4.11.2011 sa uskutočnilo   zasadanie Bezpečnostnej rady SR, ktorá prijala  uznesenie na riešenie situácie.
 
Táto simulovaná mimoriadna situácia je námetom komplexného nácviku uvádzania pozemných síl do pohotovosti, bojovej pohotovosti a opatrení na ochranu síl, ktorý sa koná v dňoch od 8. do 10. novembra 2011.  
 
Hlavným cieľom nácviku je preveriť činnosť veliteľstva pozemných síl a podriadených zväzkov a útvarov pozemných síl pri uvádzaní do pohotovosti a bojovej pohotovosti v čase vojny a vojnového ohrozenia. Počas nácviku je precvičená činnosť pri realizácii opatrení na ochranu síl. Vykonaný nácvik pohotovosti má za úlohu nielen preverenie plnenia časových noriem stanovených predpisom, ale i kontrolu spracovanej dokumentácie, jej zladenie na všetkých stupňoch velenia a precvičenie informačného toku pri odovzdávaní a prijímaní rozkazov, nariadení, hlásení a správ.
 



Pozemné sily sú opäť v bojovej pohotovosti Pozemné sily sú opäť v bojovej pohotovosti Pozemné sily sú opäť v bojovej pohotovosti Pozemné sily sú opäť v bojovej pohotovosti

Autor: kpt. Lenka Bušová , Foto: kpt. Róbert Matis - Dátum: 09.11.2011
Čítanosť: 10436
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share