Preskocit navigáciu

Modlili sa za bývalého kolegu


Modlili sa za bývalého kolegu

11. mechanizovaný prápor v Martine má dátum 11. november hlboko a natrvalo uložený vo svojej histórii. V tento deň si uctievame spomienku na svojho kolegu, rotmajstra Rastislava NEPLECHA, ktorý tragicky zahynul 11.11.2006 pri plnení úloh v operácii Iraqi Freedom v Iraku.

Na jeho počesť sa konala pietna spomienka, za účasti profesionálnych vojakov a zamestnancov z kasární SNP a posádky Martin – Sever. Po slávnostnej svätej omši nasledoval akt kladenia venca a zapaľovanie sviečok ku krížu kaplnky práporu. Tento kríž je zhotovený z delostreleckých hlavíc. Vytvorený a skonštruovaný bol v Iraku práve na počesť padlých vojakov.

Svätú omšu odslúžil duchovný práporu poručík OSTAPČUK, netradične spolu s dekanom farnosti sv. Martina Róbertom KRAJČÍKOM. Svojou účasťou poctili spomienku Rastislava Neplecha aj jeho rodinní príslušníci a priatelia. 

Ďalším významným dňom pre duchovnú službu  práporu bola nedeľa 13. novembra 2011. Za účasti speváckeho zboru „DaR“ (Deti a rodičia) farnosti Martin – Sever poručík OSTAPČUK celebroval slávnostnú svätú omšu pri príležitosti sviatku sv. Martina, ktorý je patrónom mesta Martin, ako aj patrónom kaplnky 11. mechanizovaného práporu.

Duchovný pri homílii (príhovor veriacim) pripomenul život sv. Martina, ktorý bol taktiež vojakom a bol tiež známy svojou štedrosťou a pomocou blížnemu. Je zobrazovaný ako vojak na koni, ktorý sa stretáva so žobrákom a daruje mu polovicu svojho plášťa. Traduje sa, že neskôr sa mu zjavil Ježiš Kristus, ktorý bol odetý v plášti, ktorý svätý Martin daroval žobrákovi. Pre veriacich slúži tento príbeh ako výzva k štedrosti, pozornosti a lásky k blížnemu.


Pieta NeplechPieta NeplechPieta NeplechPieta NeplechPieta Neplech2Pieta Neplech2

Autor: por. Mgr. Lukáš VLACHOVIČ - Dátum: 11.11.2011
Čítanosť: 10585
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share