Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Apríl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     


Vyhlásenie o prístupnosti

Black Bear 2011


Black Bear 2011

Na cvičení Black Bear 2011, ktoré sa konalo vo VVP Lešť v termíne 7.9. – 20.9. 2011 sa podieľali aj príslušníci Základne mobilných KIS Ružomberok, Síl výcviku a podpory, ktorí v rámci doplnkových overovacích skúšok systému MOKYS zabezpečovali na tomto cvičení komunikačnú a informačnú podporu cvičiacim jednotkám. Cieľom overovacích skúšok s účasťou na medzinárodnom cvičení bolo preveriť schopnosti systému vytvoriť moderné komunikačné prostredie porovnateľné so štandardami NATO.

Počas prípravnej fázy bolo vybudovaných 79 pracovných pozícii, z ktorých každá poskytuje užívateľovi hlasové, dátové, webové a e-mailové služby. Pracovné pozície sa nachádzali na troch miestach velenia a riadenia, ktoré boli od seba vzdialené do dvoch kilometrov. Hlavné miesto velenia a miesto riadenia bolo vytvorené mobilnými spojovacími uzlami systému MOKYS s rozšírením o centrálny manažment systému, vďaka ktorému sú poskytované služby aj neustále monitorované a upravované podľa požiadaviek cvičiacich jednotiek. Pracoviská pre logistické jednotky boli zabezpečované rádioreléovým prostriedkom systému MOKYS, na ktorom boli nakonfigurované požadované uživateľské pozície. Vzájomná konektivita je zabezpečená vysokorýchlostnými rádioreléovými prostriedkami s prenosovými rýchlosťami 8 Mbps. Pre cvičiace jednotky boli takisto dostupné služby rezortných a verejných sietí, vďaka prípojnému bodu, ktorý bol vytvorený na mieste riadenia v spolupráci so Základňou stacionárnych KIS Trenčín.

Okrem komunikačného prostredia miest velenia a riadenia zabezpečovali sily a prostriedky ZaMKIS Ružomberok aj pokrytie VVP Lešť VKV rádiovým signálom pre taktické cvičiace jednotky v šiestich nezávislých sieťach, čo bolo dosiahnuté vytvorením automatických retranslačných prvkov na terénnej dominante v centrálnej oblasti výcvikového priestoru. Vďaka tomuto riešeniu bolo zabezpečené pokrytie väčšiny priestoru aj pri použití ručných rádiových staníc malého výkonu (cca 1W). Operátori týchto prostriedkov mali podobne ako cvičiaci prístup ku všetkým hlasovým aj dátovým službám, vďaka veliteľsko-štábnemu rádiovému prostriedku systému MOKYS, ktorý bol k miestu riadenia pripojený prostredníctvom širokopásmovej paketovej sieťovej rádiovej stanice WPNR.

Celé komunikačné prostredie zabezpečovalo 10 operátorov na miestach velenia a riadenia, 5 operátorov rádiových komunikačných prostriedkov a 8 administrátorov KIS, ktorí okrem dohľadu nad systémom vykonávali aj servisné zásahy a úpravu služieb podľa požiadaviek riadiacich cvičenia a cvičiacich štábov.



Autor: kpt. Ing. Miroslav MIŠKOVIČ , Foto: kpt. Ing. Miroslav MIŠKOVIČ - Dátum: 21.09.2011
Čítanosť: 13967
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share