Preskocit navigáciu

Návrat júnovej rotácie z misie ISAF Afganistan


Návrat júnovej rotácie z misie ISAF Afganistan

V stredu 7. decembra 2011 na letisku v Poprade pristálo lietadlo, ktorým sa z Afganistanu po šiestich mesiacoch tvrdej práce a odlúčenia od svojich blízkych bezpečne vrátilo 134 profesionálnych vojakov. Týmto letom sa na Slovensko dostavili príslušníci strážnych jednotiek KAF Kandahár, multifunkčná ženijná rota z Michaloviec a Národný podporný prvok NSE.

Priamo na letisko prišiel vojakov privítať zástupca veliteľa pozmených síl brigádny generál Ondřej Novosad, ktorý v mene veliteľa pozemných síl  ako aj vo svojom mene poďakoval všetkým príslušníkom za vzorné splnenie úloh v operácii ISAF. Na privítaní príslušníkov bol prítomný aj veliteľ 2. mechanizovanej brigády plukovník gšt. Karol Navrátil a náčelník štábu 11. mechanizovaného práporu major Milan Cvik, ktorý je poverený velením 11. mechanizovaného práporu.

Po absolvovaní letiskových kontrol boli vojaci prepravení do VÚCHP v Novej Polianke, kde štandardne absolvujú zdravotné vyšetrenia a program psychologickej starostlivosti o profesionálnych vojakov po návrate zo zahraničných operácií.

Druhá časť rotácie, príslušníci veliteľstva ISAF, operačný výcvikový tím OMLT ako aj veliteľ slovenského kontingentu tejto rotácie major Štefan Acsai, sa vrátia do vlasti vo štvrok 8. decembra 2011 a takisto sa pripoja k svojim kolegom v Novej Polianke.

Príchod vojakov z misie je vždy vzácnym dňom pre samotných vojakov ako aj ich kolegov a rodinných príslušníkov, ktorí ich na domácej pôde vítajú. Starší kaplán 11. mechanizovaného práporu poručík Ján Ostapčuk pri tejto príležitosti dal svoje požehnanie príslušníkom rotácie.

K návratu zaslúžene patrí aj slávnostné privítanie vojakov spojené s odovzdávaním medailí, ktoré sa uskutoční  14. decembra 2011 v priestoroch kasární SNP Martin – Podháj. Svojou prítomnosťou poctí slávnostné privítanie aj premiérka NR SR Iveta Radičová, ktorá je v súčasnosti vykonávajúca aj funkciu ministerky obrany SR.


návrat ISAFnávrat ISAF

Autor: major Ing. Milan Cvik , Foto: por. Mgr. Lukáš Vlachovič - Dátum: 07.12.2011
Čítanosť: 15118
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share