Preskocit navigáciu

Martinský prápor v silách NRF cvičí nasadenie


Martinský 11. mechanizovaný prápor, ktorý je našou prvou deklarovanou jednotkou v rámci Síl rýchlej reakcie NATO (NRF-10) sa aj počas "stand by" fázy neustále udržiava v pohotovosti na možné nasadenie. S cieľom zdokonaľovať svoje spôsobilosti je od 10. do 14. marca vykonávaný nácvik aktivácie deklarovaných síl NRF-10 pod názvom „SPOLOČNÉ ÚSILIE 08 III/JOINT EFFORT 08 III“. Aktivácia a príprava na nasadenie deklarovaných síl NRF-10 sa bude vykonávať bez reálneho presunu.

 

Podľa veliteľstva Pozemných síl OS SR je cieľom nácviku precvičiť prvky velenia a riadenia na operačnom a taktickom stupni pri príprave, aktivácii a nasadení deklarovaných síl, zladiť jednotlivé veliteľstvá v aktivácií a príprave pre nasadenie mimo územia SR, precvičiť veliteľstvá a štáby v  riadení a vykonaní prípravy osôb na presun do zahraničia, vo vykonaní všetkých nutných súčinnostných dohovorov a úkonov súvisiacich s prípravou a vykonaním presunov deklarovaných síl. V neposlednom rade zhodnotiť pripravenosť deklarovaných síl na nasadenie, reálnosť stálych operačných postupov (SOP) a plánov pre nasadenie.

 

11. mechanizovaný prápor Martin už od 10. januára plní pohotovosť Síl rýchlej reakcie NATO. Príslušníci tohto práporu predstavujú spolu s národným podporným prvom Hlohovec prvú nasaditeľnú a udržateľnú organickú jednotku podľa štandardov NATO, ktorá bude v pohotovosti do 30. júna 2008.

 

Po úspešnom absolvovaní národného certifikačného cvičenia v júni 2007 nasledovala nadnárodná príprava v nemeckom Bergene v septembri 2007. Záverečnou fázou nadnárodnej prípravy deklarovaných jednotiek bolo vykonanie vojenského cvičenia Spoločné úsilie - JOINT EFFORT 2007 II, ktoré prebehlo v novembri 2007 a jeho cieľom bolo preveriť schopnosť plnenia úloh pri nasadení deklarovaných jednotiek.

 

Už od pražského summitu NATO v roku 2002 Slovenská republika jednoznačne deklaruje vôľu prispievať do NRF. Ozbrojené sily prispeli po prvýkrát do síl rýchlej reakcie NATO v roku 2006. Hlavným cieľom NRF je integrovať všetky jednotky bez ohľadu na krajinu z ktorej pochádzajú, do jednej silnej a schopnej jednotky.

 

Autor: Milan Vanga

Viac info na: www.mosr.sk



Autor: Turčan Ján - Dátum: 12.03.2008
Čítanosť: 12983
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share