Preskocit navigáciu

Šieste spomienkové stretnutie v obci Hejce a Pochod úcty na vrch Borsó


Šieste spomienkové stretnutie v obci Hejce a Pochod úcty na vrch Borsó

Za účasti štátneho tajomníka ministerstva obrany SR, pána Róberta ONDREJCSÁKA, zástupcov náčelníka generálneho štábu, generálporučíka Jaroslava VÝVLEKA a generálmajora Miroslava KOCIÁNA, veliteľa pozemných síl generálmajora Jána SALAGANIČA, veliteľa vzdušných síl generálmajora Martina BABIAKA a ostatnej generality Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) sa 19. januára 2012 uskutočnilo šieste spomienkové stretnutie pri príležitosti výročia najväčšej leteckej tragédie v novodobých dejinách OS SR.
 Spomienkového stretnutia v maďarskej obci Hejce sa zúčastnili aj hlavní  predstavitelia Ústredia ekumenickej pastoračnej služby v OS SR a ozbrojených zboroch SR Mons. František RÁBEK a pplk. Mgr. Miroslav TÁBORSKÝ, vojenský diplomat OS SR plk. Gejza VIDECZKÝ, členovia Klubu  generálov generálmajor Marián HORSKÝ, generálmajor Miroslav KOVÁČ, brigádny generál František BARTKO a zástupcovia ozbrojených síl a záchranných zborov Maďarska, ako aj rodinní príslušníci a kolegovia zosnulých vojakov.

 Počas pietneho aktu, na znak úcty, položili prítomní k Pamätníku obetiam leteckej tragédie v Hejciach vence a zapálili sviečky, čím si pripomenuli túto smutnú udalosť z 19. januára 2006, keď na vrchu Borsó, neďaleko tejto obce, havarovalo lietadlo An-24 slovenských Ozbrojených síl s príslušníkmi slovenského kontingentu vracajúcimi sa z operácie KFOR.

Devätnásty január ostane navždy v srdciach, ako spomienka na obete pádu slovenského vojenského špeciálu, a preto z  každého príhovoru zaznievala spolupatričnosť a smútok, keďže táto spomienka je aj napriek šiestim rokom, ktoré uplynuli od tragédie, stále živá.

 Pochodom úcty na vrch Borsó, priamo na miesto nešťastia, vzdalo úctu padlým kolegom 42 príslušníkov 2. mechanizovanej brigády (2.mb) Prešov a 21. zmiešaného práporu Trebišov spolu s veliteľom pozemných síl OS SR genmjr. SALAGANIČOM, veliteľom 2.mb plk. gšt. NAVRÁTILOM, náčelníkom štábu 2.mb pplk. STAVROVSKÝM a kpt. Martinom FARKAŠOM.
Tento rok sa tohto pochodu zúčastnil aj veliteľ 5. pešej brigády Istvána Bocskaia z Debrecína brigádny generál Gábor Böröndi.

„Stojíme na mieste, kde mnohým našim kolegom nadišiel ten krutý čas zomrieť. 19. január je pre nás všetkých, nielen príslušníkov 2. mechanizovanej brigády, jej priamo podriadených útvarov, u ktorých mnohí naši zomrelí kolegovia slúžili, ale pre celé ozbrojené sily a celé Slovensko a tento región našich maďarských susedov, časom smútku a spomienok na najtragickejšiu udalosť novodobej vojenskej histórie. Každoročne prichádzame na kopec Borsó, aby sme vzdali úctu a pietu naším kolegom, ktorým nebolo dopriate vrátiť sa domov po zdarnom splnení úloh vo vojenskej operácii KFOR v Kosove“, vyjadril smútok nad osudom padlých veliteľ 2.mb vo svojom príhovore.

Pochod úcty sa stal tradíciou, počas ktorej položením vencov, zapálením sviečok k dreveným pamätníkom, minútou ticha a modlitbou štábneho kaplána 2.mb mjr. MICHALOVA spomíname na obete tohto osudného januárového dňa.

Nezabudneme!

fotografie zo spomienkového stretnutia v obci Hejce



Autor: por. Mgr. Činčárová , Foto: Autor - Dátum: 19.01.2012
Čítanosť: 14180
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share