Preskocit navigáciu

Ocenenie posledných vojakov z Golan


Medaily za službu v mierových a pozorovateľských misiách dnes odovzdal minister obrany SR Jaroslav Baška v Michalovciach. Ocenenie prevzalo 95 príslušníkov ozbrojených síl SR, z toho 3 ženy, ktorí sa dňa 12.06.2008 vrátili z plnenia úloh v operácií OSN UNDOF na Golanských výšinách.

Na slávnostnom odovzdávaní sa zúčastnili aj náčelník generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík a náčelník tábu obranných síl Rakúska generál Edmund Entacher, ktorému bola udelená Pamätná medaila ministra obrany SR I. stupňa. Medaily za službu v mierových pozorovateľských misiách 3. stupňa boli udelené aj náčelníkovi sekcie plánovania operácii tábu obranných síl Rakúska generálporučíkovi Ch. Segurovi Cabanacovi a ďalším 18 príslušníkom rakúskych ozbrojených síl.

Minister Baška poďakoval všetkým vojakom a zaželal im, aby skúsenosti, ktoré získali počas plnenia úloh v misii dokázali plne zúročiť v ďalšom pôsobení v OS SR. „Všetci sme si vedomí dôležitosti a špecifickosti tejto misie. Mali ste za úlohu zabezpečiť kontrolu a bezpečnosť v rámci nárazníkovej zóny medzi Izraelom, Libanonom a Sýriou. Poslaním misie UNDOF bolo okrem iného strážiť miestne zdroje pitnej vody, ktoré sú v tejto oblasti veľmi cenené. Aj z tohto hľadiska si uvedomujeme citlivosť tejto misie a odtiaľ plynúce riziká. Už 15 rokov od svojej samostatnej existencie Slovensko exportuje mier do rôznych kútov sveta“, povedal minister.

Slovenskí vojaci skončili svoju misiu po desiatich rokoch. Svoje pozície v misii odovzdali chorvátskym ozbrojeným silám. Počas slávnostného nástupu v priestoroch veliteľstva misie v Campe Faouar odhalili Jaroslav Baška s veliteľom misie UNDOF generálmajorom Wolfgangom Jilkem pamätnú tabuľu pred štábom práporu a umiestnili pamätnú plaketu v dôstojníckom klube. Ako prejav uznania a za intenzívnu spoluprácu a partnerstvo medzi ozbrojenými silami Rakúska a Slovenska získali dňa 29. mája 2008 ozbrojené sily Slovenskej republiky ocenenie v jednej z kategórií rakúskej vojenskej ankety Soldier of the Year.

Celkovo sa v 20 rotáciách vystriedalo na Golanských výšinách vyše 1100 slovenských vojakov. Medzi nimi bolo aj 11 žien. Slovenský kontingent pôsobil v operácii UNDOF od 19. mája 1998. Priestor zodpovednosti slovenskej roty zaberal 64 kilometrov štvorcových. Hlavnou úlohou slovenského kontingentu pod vedením veliteľa podplukovníka Jozefa Figuru bolo dohliadať nad priestorom zodpovednosti s dôrazom na priestor separácie a do viditeľnej vzdialenosti aj nad priestorom limitácie a vzdušným priestorom, kontrolovať vstup do priestoru separácie s úlohou nedovoliť vstup nepovolaným osobám a vozidlám, udržiavať operačnú spoluprácu s pozorovacími stanovišťami UNTSO a vykonávať pešie motorizované a špeciálne patroly s cieľom zistiť a hlásiť všetky narušenia Ženevskej dohody.

Priestor separácie, ktorý kontrolujú vojaci OSN, má dĺžku 75 kilometrov. Maximálna šírka pásma je deväť kilometrov, minimálna dvesto metrov. Najvyšší bod na Golanoch je vo výške 2 814 metrov, najnižšie položený bod je 47 metrov pod hladinou mora. V misii pôsobia vojaci z Chorvátska, Rakúska, Kanady, Poľska, Indie a Japonska.

Zdroj: MO SR, viac informácií a foto na www.mosr.sk



Autor: Turčan Ján - Dátum: 18.06.2008
Čítanosť: 13600
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share