Preskocit navigáciu

Medaily pre ženistov z operácie ISAF Afganistan


Medaily pre ženistov z operácie ISAF Afganistan

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Daniel Duchoň spolu s náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálom Ľubomírom Bulíkom dnes 25.júna 2008 v priestoroch ženijného práporu Sereď odovzdali vojenské medaily za službu v mierových a pozorovateľských misiách.

56-tim slovenským vojakom, ktorí pôsobili do 19. júna 2008 vo vojenských štruktúrach NATO v 8. rotácii operácie ISAF v Afganistane v multifunkčnej ženijnej jednotke pod vedením kapitána tefana Vargu, boli udelené medaily za službu v mierových a pozorovateľských misiách I. až VI. stupňa.

Príslušníci ozbrojených síl SR plnili náročné úlohy a svojim pôsobením sa podieľali na podpore mierového procesu a na významnej reprezentácii ozbrojených síl SR a Slovenskej republiky na medzinárodnom poli. Hlavnou úlohou jednotky bolo vykonávať odmínovacie práce v priestore nasadenia, elimináciu nevybuchnutej munície, ďalej rekonštrukciu vzletových a pristávacích dráh, opravy a budovanie ostatných letiskových plôch a úpravy terénu v priestore základne Kandahár. Od začiatku pôsobenia v priestore leteckej základne v Kandaháre (jún 2007) bola príslušníkmi slovenskej ženijnej jednotky odmínovaná plocha takmer 200 tisíc metrov štvorcových mechanicky a viac než 144 tisíc metrov štvorcových ručne.

„Pevne verím, že ste si vedomí dôležitosti vašej práce, ktorú ste v horúcom Afganistane vykonali. Práce, ktorú ste odviedli vo veľmi náročným podmienkach v prachu a pote. Verím, že ste na svoju prácu v Afganistane aj patrične hrdí. Nepochybujem o tom, že máte byť na čo hrdí. Dôkazom vašej svedomitej každodennej a profesionálnej práce sú vyznamenania a medaily, ktoré Vám boli dnes udelené,“ povedal štátny tajomník Daniel Duchoň.

Slovenský kontingent plní úlohy v priestore regionálneho veliteľstva Juh. Operácia ISAF má štyri regionálne veliteľstvá a pôsobí v nej približne 46-tisíc vojakov zo štyroch desiatok krajín.

Ozbrojené sily SR majú v operácii ISAF mandát na pôsobenie 246 príslušníkov. V súčasnosti v Afganistane pôsobí 70 slovenských vojakov, z toho je 57 nasadených v multifunkčnej ženijnej rote na základni v Kandaháre, 7 v rámci zdravotníckeho tímu v priestore medzinárodného letiska KAIA v Kábule, 3 vojaci sú v provinčných rekonštrukčných tímoch v Pol-e-Khomri, provincia Baghlan a Tarin Kowt, provincia Uruzgan a vo veliteľstve ISAF v Kandaháre sú 3 príslušníci ozbrojených síl SR. V operácii ISAF do súčasnej doby pôsobilo celkovo 388 príslušníkov ozbrojených síl SR.

Slovenská republika plánuje vyslať do afganskej provincie Uruzgan 35-člennú strážnu jednotku na ochranu základne v Tarin Kowt už v septembri 2008 a do konca roka by malo dôjsť k zvýšeniu počtu nášho kontingentu o ďalších desiatich príslušníkov v strážnej jednotke a v tíme OMLT pod velením Holandska.

Ďalšie foto na: www.mosr.sk

FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: OS SR - Milan Vanga , Foto: žpr PS Sereď - Dátum: 26.06.2008
Čítanosť: 19391
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share