Preskocit navigáciu

Boli sme tiež účastníkmi “Dňa 112“


Boli sme tiež účastníkmi  “Dňa 112“      Na základe pozvania prednostu Obvodného úradu v Prešove Ing. Stanislava KAHANCA sa príslušníci prešovskej brigády zúčastnili dňa otvorených dverí v priestoroch Obvodného úradu v Prešove, ktorý bol usporiadaný v súčinnosti so zložkami integrovaného záchranného systému pod názvom „Deň 112“
     Po krátkom príhovore prednostu Obvodného úradu a vedúceho odboru civilnej ochrany a krízového riadenia bola širokej verejnosti prezentovaná linka 112.
Akčným spestrením pripraveného programu bola ukážka zásahu príslušníkov Hasičského a záchranného zboru pri vyslobodzovaní raneného z vozidla, ktoré bolo účastníkom dopravnej nehody. Tváre všetkých zúčastnených sa upierali na zásahový tím hasičov a netajili prekvapenie z rýchlosti, akou boli schopný fiktívne ťažko zraneného vodiča vyprostiť z vozidla a predať do rúk už čakajúcich záchranárov. Tu sme mali možnosť vidieť prácu s technikou, ktorou disponuje prešovský hasičský a záchranársky zbor.
     Po ukončení ukážky sme sa presunuli do priestorov Obvodného úradu, kde boli pripravené praktické stanovištia, ktoré nám ozrejmili prácu každej zo zložiek integrovaného záchranného systému. Mali sme možnosť nahliadnuť priamo  do koordinačného strediska integrovaného záchranného systému, kde je spracovávané prvotné hlásenie o udalosti prostredníctvom liniek 112, 150,155, za prešovský región.
     Pracovisko záchrannej zdravotnej služby prinieslo zúčastneným možnosť vyskúšať si podanie prvej pomoci zranenému v bezvedomí na monitorovanej figuríne, ktorá veľmi rýchlo odhalila najčastejšie chyby záchrancu. Rovnako sme si mohli vyskúšať defibrilátor pri oživovaní zranených v bezvedomí.
     Ďalej sme mali možnosť prezrieť si materiál, ktorým disponuje  civilná ochrana a porovnať súčasné vybavenie s vybavením používaným v minulosti.
Slovenský červený kríž na svojom pracovisku demonštroval zásahy pri rôznych krvavých druhoch poranení, čo pôsobilo veľmi osvetovo hlavne pre zúčastnených študentov a žiakov prešovských škôl.
     V závere našej návštevy sme mali možnosť vidieť preventívnu činnosť príslušníkov Policajného zboru a prostriedky Horskej záchrannej služby.

    Ozbrojené sily nie sú pevnou zložkou záchranného integrovaného systému. No v mnohých prípadoch sú krízovým štábom vyžiadané na pomoc pri plnení úloh odstraňovania následkov krízových ( mimoriadnych ) situácií.


Zúčastnili sme sa Dňa 112Zúčastnili sme sa Dňa 112Zúčastnili sme sa Dňa 112Zúčastnili sme sa Dňa 112Zúčastnili sme sa Dňa 112Zúčastnili sme sa Dňa 112Zúčastnili sme sa Dňa 112Zúčastnili sme sa Dňa 112Zúčastnili sme sa Dňa 112Zúčastnili sme sa Dňa 112Zúčastnili sme sa Dňa 112

Autor: npor. Ing. Jana Téglašiová - SD 2.mb , Foto: Autor - Dátum: 10.02.2012
Čítanosť: 10298
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share