Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Voda pre Plavnicu


Voda pre Plavnicu
   Stred obce Plavnica leží v nadmorskej výške 530 metrov nad morom, v chotári sa nadmorská výška pohybuje v rozpätí od 490 do 745 metrov nad morom. Jeho súčasná rozloha je 1953 ha.
 
   Už od 8.2.2012 bola v obci Plavnica vyhlásená mimoriadna situácia. Vplyvom dlhotrvajúcich extrémnych mrazov s nedostatkom vody vo vodovodnom systéme vodného zdroja Jakubianka, na ktorý je napojená aj obec Plavnica, došlo k poruchám na rozvodnej vodovodnej sieti a tým k prerušeniu dodávky vody do obce. Tak zostalo vyše 1500 obyvateľov bez vody.
 
   Po tom, čo mrazivé počasie neustúpilo a problém s nedostatkom vody neprestal, na základe Operačného rozkazu Náčelníka generálneho štábu OS SR k vyčleneniu síl a prostriedkov na podporu orgánov verejnej správy "Pitná voda 2012",  boli dňa 14.2.2012 vyslaní dvaja príslušníci roty zásob a prepravy práporu logistickej podpory 2.mb. Slob. Peter Durkáč a slob. Vladimír Iľko ako obsluha cisterny T-815 CKV-7 CITRA prvé dni  rozvážali vodu po uliciach obce medzi ľudí. Teraz však spolu s vozidlom a posádkou Hasičského a záchranného zboru vodu privážajú a dopúšťajú do vodojemu, ktorým sa táto voda rozvádza ďalej do obce. Vodojem má 500 m³ naša cisterna 7 m³, podobne aj cisterna hasičov. 
   Keď sme sa vybrali za týmito našimi vojakmi, počasie v Prešove nenasvedčovalo, že by mali vzniknúť nejaké problémy na našej ceste. Kým sme nedošli do Kamenice. Tam, aj keď s milým oslovením: „tak čo kolegovia“ - od dopravnej policajtky, boli sme vrátení späť. Cesta cez Pusté Pole bola neprejazdná a na dlhý čas taká aj zostala. Museli sme nájsť inú cestu, lebo čakali na nás naši vojaci a na dodávku PHM do cisterny. Tak sme sa vybrali smerom na Poprad, ale aj tam v Spišskej Belej sme museli stáť,  kým sprejazdnia cestu. Cestu, ktorá by inak trvala cca 1 hod. sme zvládli za 4 hod.
   Čakal nás tam skutočne akoby iný svet. Sneženie, silný vietor a naši vojaci. Odovzdali sme im materiál, ktorý potrebovali a doplnili PHM. Počas 5 min. mi omrzli prsty, čo som držala v rukách fotoaparát a v tomto počasí naši PrV od 7,00 hod. ráno do 21,00 hod. večer s krátkou prestávkou na obed dopĺňajú vodojem. Včera sa im podarilo doplniť vodojem 42 m³ vody. Problém na vodojeme stále nie je odstránený. A kto vie, kedy bude.
Ale ... pri pozeraní dokumentu: „Sám vojak v poli“ zazneli slová o hrdosti na našich PrV v zahraničných misiách. Pre mnohých ľudí okolo nás je to priďaleko, aby mohli byť hrdí. Pýtajú sa, kde sú vojaci, keď máme problém? Aj naša posádka v Plavnici je dôkazom, že sme tu! Sme tu pre občanov našej krajiny. Sme tu, aby sme pomáhali s problémami, ktoré nám prinášajú klimatické zmeny. A v Plavnici, aspoň tí, s ktorými sme sa stretli, boli radi, že sú tam naši vojaci. A ja dodám: „Som hrdá na našich PrV“.   

Voda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre PlavnicuVoda pre Plavnicu

Autor: por. Vlasta Kovaľová , Foto: slob. Jaroslav Adamkovič - Dátum: 17.02.2012
Čítanosť: 13641
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share