Preskocit navigáciu

Vojaci zasahujú pri nešťastí


Vojaci zasahujú pri nešťastí
„Pomoc, to je neskutočná bolesť. Kto mi pomôže? Čo sa to stalo? Pomoc, zavolajte niekto lekára.“ Z havarovaného autobusu sa ozývali hlasy zranených.
 V priestoroch útvaru 13. mechanizovaného práporu (13.mpr) sa vo štvrtok 15. marca totiž uskutočnilo rotné cvičenie. Operačná skupina útvaru vytvorila zaujímavý námet pre dané cvičenie. Všeobecná situácia celého cvičenia už bola predmetom minulotýždňového štábneho nácviku práporu. V rámci neho sa príslušníci venovali predovšetkým všeobecnému plánovaniu a organizovaniu domáceho krízového manažmentu, ktorý sa vzťahoval k dôsledkom prírodnej katastrofy. Dnes sa však situácia skomplikovala. Na pomoc do oblasti ťažko skúšanej počasím bola vyslaná cisterna a niekoľko desiatok vojakov sa presúvalo na ďalšej vojenskej technike. Keďže dažďové zrážky spôsobili premočenie pôdy, v dôsledku čoho vzniká podmývanie komunikácií, prechod cez ne bol veľmi náročný. Práve to mohlo byť príčinou následnej dopravnej nehody, pri ktorej sa zrazili vojenská cisterna, nákladné vozidlo a civilný autobus. Samozrejme, hovoríme o hypotetickej udalosti. Príslušníkom 1. mechanizovanej roty bola vyhlásená hneď ráno bojová pohotovosť. Akcia sa ako tradične vo vojenskom prostredí začala vydaním rozkazu. Následne sa vojaci vyzbrojili a pripravili potrebnú techniku. Všetko stihli v určenom časovom limite a mohli sa vydať na cestu. Na inom mieste svoju prácu začal zdravotnícky personál, resp. pracovníci útvarového obväziska. Tí boli v spojení aj s miestnym záchranným a hasičským zborom a posúvali povel k začatiu vzájomnej spolupráce. Zapájali sa rovnako aj príslušníci policajného zboru SR. Velenie bolo však na pleciach veliteľa 1. mechanizovanej roty 13. mpr. Vojaci zabezpečovali miesto nehody, zaisťovali únik pohonných hmôt a poskytovali prvú pomoc. Z celkového počtu 26 zranených osôb boli 3 ťažko, 3 stredne ťažko a 13 ľahko zranených vojakov i civilistov. Dvaja účastníci nehody zraneniam podľahli.
Hlavným cieľom cvičenia bolo zdokonalenie sa veliteľov v príprave a riadení činností podriadených skupín pri plnení štandardných a špecifických úloh. Tiež preveriť schopnosti rýchleho zhodnotenia situácie a správneho rozhodovania sa. Spracovanie, podávanie a vyhodnocovanie jednotlivých hlásení v reálnom čase bolo rovnako predmetom cvičenia. Snáď najdôležitejšie je skvalitnenie informačného toku pri riadení operácií. Jednotka preukázala dobrú úroveň zladenosti a schopnosti zvládať fyzicky, psychicky a aj morálne náročné situácie, predovšetkým zlepšenie spolupráce s ostatnými zložkami záchranného systému.
V súčasnosti je žiaduce vytvárať rôznorodé námety pre domáci krízový manažment vzhľadom k tomu, že sa môžu udiať rôznorodé katastrofy či tragédie. Taktiež je treba vytvárať, čo najzávažnejšie udalosti, pretože môžu vojakom poskytnúť mnoho možností učiť sa a otestovať svoje schopnosti. Kvalitné cvičenia ich povedú k efektívnej pomoci civilnému obyvateľstvu v mierových operáciách. Najviac to snáď vystihujú slová, že keď je ťažko na cvičisku, o to je ľahšie na bojisku.
Vojenské povolanie nie je len o hrubej fyzickej sile a zdatnosti, ale aj o schopnosti vedieť jednať s ľuďmi, pochopiť ich, súcitiť s nimi, ale predovšetkým stále myslieť na ich bezpečnosť.

Rotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenieRotné cvičenie

Autor: por. Mgr. Michaela Rajnohová , Foto: por. Mgr. Michaela Rajnohová - Dátum: 15.03.2012
Čítanosť: 10287
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share