Preskocit navigáciu

Záverečné cvičenie CULMEX


Záverečné cvičenie CULMEX

     V dňoch 18.-20.4.2012 sa v v Prápore výcviku v Martine uskutočnilo záverečné cvičenie CULMEX vybraného personálu v poradí už tretieho operačného a výcvikového tímu (CSS OMLT), ktorý bude v júni rotovať do operácie ISAF. Výcvik zabezpečovala Výcviková jednotka vojenských misií v spolupráci s ďalšími zložkami Práporu výcviku a leteckým krídlom Prešov.
     Cieľom záverečného cvičenia bolo preveriť schopnosť cvičiaceho tímu reagovať na nepredvídané udalosti a možné incidenty v priestore nasadenia. Počas konvoja museli vojaci správne vyhodnotiť situáciu, reagovať na nástrahy, či vyjednávať s miestnymi obyvateľmi tak, aby zabezpečili vlastnú bezpečnosť a zároveň splnenie úlohy. Konvoj, ktorý sa presúval z Martina do Sučian, sa počas cvičenia stal terčom streľby povstalcov, bol zastavený havarovaným vozidlom, či bol poškodený nástražným výbušným systémom IED. Súčasťou cvičenia bolo takisto privolanie leteckej podpory, ako aj privolanie leteckej zdravotníckej pomoci CASEVAC/MEDEVAC, v ktorom pôsobili aj členovia obväziska Práporu výcviku Martin. Cvičenie bolo o to náročnejšie, že kompletná komunikácia konvoja s operačným centrom prebiehala v anglickom jazyku.
     Na náročnosť a reálnosť cvičenia dohliadali spolu s inštruktormi VJVM aj príslušníci poslednej rotácie OMLT jún 2011, ktorí boli garantmi najnovších informácií z pôsobenia v operácii ISAF. CULMEX bol posledným článkom v národnej časti prípravy pred nasadením do operácie. Zastupujúci veliteľ VJVM mjr. Ing. Miloš MÁTYÁS skonštatoval, že jednotka je pripravená na spoločný výcvik vo výcvikovom zariadení JRMC Hohenfels.


Záverečné cvičenie CULMEX 1Záverečné cvičenie CULMEX 1Záverečné cvičenie CULMEX 1Záverečné cvičenie CULMEX 1Záverečné cvičenie CULMEX 2Záverečné cvičenie CULMEX 2Záverečné cvičenie CULMEX 2Záverečné cvičenie CULMEX 2Záverečné cvičenie CULMEX 3

Autor: VJVM , Foto: nrtm. Ing. Miroslav MAKARA - Dátum: 24.04.2012
Čítanosť: 13721
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share