Preskocit navigáciu

Náčelník Generálneho štábu OS SR v Prápore výcviku Martin


Náčelník Generálneho štábu OS SR v Prápore výcviku Martin

V piatok 15. júna 2012 pri príležitosti slávnostného vyradenia 142 čakateľov a 7 čakateliek prípravnej štátnej služby navštívil Prápor výcviku v Martine náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek.

Dnešné slávnostné vyradenie absolventov základného vojenského výcviku nadobudlo novú dimenziu, keďže jeho súčasťou bol aj akt zloženia vojenskej prísahy.
„Moderné ozbrojené sily 21. storočia už nie sú charakterizované robustnými statickými štruktúrami, ale spôsobilosťou účinne kooperovať v mnohonárodných operáciách a pružne odpovedať na novodobé bezpečnostné výzvy. Preto naše ozbrojené sily potrebujú predovšetkým kvalitne teoreticky pripravených i prakticky vycvičených vojenských profesionálov. Úspešné splnenie výcviku ma presviedča o tom, že ste schopní žiť podľa pravidiel a princípov ozbrojených síl, definovať základné hodnoty a riadiť sa podľa nich. Mali by ste rešpektovať históriu, hodnoty, zákony a príslušnosť k Slovenskej republike, základné demokratické a ľudské hodnoty spoločnosti, štátne inštitúcie Slovenskej republiky, svojich nadriadených, profesionálnych vojakov s vyššou hodnosťou, druhov v zbrani i seba samého,“ povedal generálporučík Vojtek vo svojom príhovore.
„Dnešným dňom sa Vy, absolventi, stávate vojenskými profesionálmi ovládajúcimi činnosť vojaka v boji i mimo neho. Každý z vás je vojak, pripravený znášať fyzickú náročnosť vojenského výcviku, odhodlaný zdokonaľovať sa, rozvíjať svoju psychickú odolnosť pri prekonávaní prekážok, ktoré vyplývajú zo života a služby v ozbrojených silách Slovenskej republiky. Máte pred sebou veľa práce a dlhú cestu na to, aby sa Vaša kariéra profesionálneho vojaka rozvíjala a Vaše schopnosti naďalej zlepšovali. Verím, že dôveru, ktorú do Vás velenie ozbrojených síl vkladá nesklamete a vo svojich funkciách budete naďalej prejavovať svoje schopnosti správneho plánovania, rozhodovania a plnenia úloh,“ zdôraznil v závere príhovoru náčelník GŠ OS SR Vojtek.

Počas slávnostného vyradenia boli odovzdané vojenské odznaky SVaP najlepším vojakom v súťaži „Najlepší vojak SVaP“ za roky 2006 - 2011.

Pod vedením inštruktorov absolvovali čakatelia náročný 9-týždňový základný vojenský výcvik, ktorého cieľom bolo, v súlade s poslaním roty základného vojenského výcviku, osvojiť si základné vojensko-odborné vedomosti, zručnosti a praktické návyky. V príhovore veliteľ Práporu výcviku podplukovník Roman Petrík vysvetlil význam vojenskej prísahy a zároveň poďakoval inštruktorom výcviku za odvedenú prácu a novým vojakom 2. stupňa zaželal veľa zdravia, osobných aj pracovných úspechov a odhodlanie pri plnení úloh vo svojich materských útvaroch.

Slávnostného vyradenia sa okrem náčelníka GŠ OS SR zúčastnili aj zástupca náčelníka štábu veliteľstva síl výcviku a podpory OS SR plukovník Martin Stoklasa, riaditeľ personálneho úradu plukovník Ivan Salaši, veliteľ posádky Bratislava plukovník gšt. Ján Burda, hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Richard Fabrícius, veliaci poddôstojník Síl výcviku a podpory OS SR a ďalší hostia verejnej a štátnej správy a samosprávy.

Najlepším absolventom základného vojenského výcviku sa stal vojak 1. stupňa Juraj Lučanský, ktorého prvé kroky vojaka 2. stupňa povedú a svoju vojenskú kariéru začne budovať v Ženijnom prápore pozemných síl v Seredi. V závere slávnostného vyradenia absolventov základného vojenského výcviku vystúpil starší kaplán poručík Radoslav Takáč, ktorý požehnal ich neľahkú cestu profesionálnych vojakov ozbrojených síl SR.


fotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofoto

Autor: rtn. Stanislav Héger , Foto: Martin Egri - Dátum: 15.06.2012
Čítanosť: 18824
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share