Preskocit navigáciu

Prieskumáci odovzdávali svojej skúsenosti študentom


Prieskumáci odovzdávali svojej skúsenosti študentom
V dňoch 20. až 21. júna 170 študentov prešovského gymnázia  J.A. Raymana v Prešove pod vedeným Mgr. Petra TOMČÁKA, Mgr. Rastislava PALIŠÁKA, Mgr. Bohuša MAJOROŠA a PaedDr. Márie NOVOSADOVEJ strávilo pár posledných dní školského roka absolvovaním Kurzu ochrany života a zdravia, v priestoroch prešovských Sokolovských kasárni. Celý priebeh kurzu a rovnako aj jeho príprava boli  zabezpečené prieskumnou rotou a rotou podpory velenia veliteľstva 2.mechanizovanej brigády (2.mb) pod taktovkou veliteľa prieskumnej roty.
Ako každý rok, aj tento krát si vojaci pripravili pre študentov tretieho ročníka gymnázia zaujímavý program, v rámci ktorého bolo pripravených  niekoľko pracovísk, kde mohli študenti načerpať mnoho užitočných informácií využiteľných pre prežitie v poľných podmienkach či ojedinelých situáciach.
  „Často krát si neuvedomujeme, aký sme zraniteľný, ak sa dostaneme do extrémnej situácie či už v horách alebo inom prostredí. To čo v bežnej situácií považujeme za malicherné a ľahko zvládnuteľné môže byť pre nás v prírode, keď sa ocitneme bez pomoci iných, život ohrozujúce. Predstavte si, že sa stratíte na vysokohorskej túre......“ navodil hneď na začiatku kurzu jednu z možných situácii veliteľ prieskumnej roty.  
„Stratení študenti“ začali hneď pracoviskom topografickej prípravy, kde padali zaujímavé otázky, ktoré zodpovedali prieskumáci čerpajúc z vlastných skúseností. Pokračovali sme   výstavbou stanového prístrešku pomocou celty či prírodných materiálov, prípravou stravy, zakladaním ohňa a zberom pitnej vody v poľných podmienkach. Zdolávanie členitého terénu si študenti vyskúšali prekonávaní prekážok lanovými technikami, kde na základe dobrovoľnosti mohli zlaňovať prekážku – budovu nahor a nadol s istením za prítomnosti inštruktora.
Nechýbala ani zdravotnícka príprava v poľných podmienkach, rádiová komunikácia prostredníctvom vysielačiek a základy sebaobrany, do ktorej sa aktívnejšie zapojila nežnejšia časť študentského kolektívu.
Študenti hodnotili Kurz ochrany života a zdravia ako veľmi prínosný a praktický pre prežitie v prírode. Priznali, že aj v tomto prípade bolo veľmi užitočné teóriu poznania podporiť a doplniť praktickými skúsenosťami čo sa počas tohto kurzu podarilo splniť.


Autor: npor. Téglašiová - 2.mb , Foto: voj. Vladimír Sciranka, prs 2.mb - Dátum: 22.06.2012
Čítanosť: 9533
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share