Preskocit navigáciu

Ako si chrániť zdravie a prežiť v prírode ukázali naši prieskumáci


Ako si chrániť zdravie a prežiť v prírode ukázali naši prieskumáci
     Pod záštitou riaditeľa zakladne školy na Prostejovskej ulici v Prešove pána PeadDr. Mariána Molčana sa dnes v priestoroch školského ihriska uskutočnilo branné cvičenie pod názvom "Kurz ochrany života z zdravia", ktoré zabezpečili príslušníci 2. mechanizovanej brigády Prešov.
     Pre žiakov základnej školy si prieskumná rota  prešovskej brigády, opäť ako každý rok, pripravila obľubené pracoviská, ktoré deti i starších žiakov zamestnali celé dopoludnie.
     Začali sme dynamicky. Po úvodných slovách riaditeľa školy už deti so zatajeným dychom sledovali dynamickú ukážku prepadu vozidla s páchateľom a jeho následné zadržanie, ktoré predviedli príslušníci prieskumnej roty. 
     Dynamicky sa pokračovalo ďalej, no tentoktát už v réžii mestskej polície Prešov, ktorá vsadila na poslušnosť svojich každodenných štvornohých pomocníkov a predviedla zaržiavanie páchteľa služobným psom. Cvičené policajné psy ukážkovo demonštrovali poslušnosť na akýkoľvek pokyn policajného psovoda.
      V ďalšej časti sa už deti rozprchli na pripravené pracoviská z rôznych oblastí, potrebných na prežitie v prírode. Ako si založiť oheň bez zápaliek, alebo ako získať pitnú vodu  z neznámeho zdroja, či ako si urobiť prístrešok pred dažďom, ukázali deťom skusení prieskumáci na nejednom z pracovísk. Sebaobrana a zlaňovacie techniky boli pre deti neodolateľným lákadlom číslo dva. Celé skupinky deti, ale aj dospelých pozorne sledovali inštruktora sebaobrany a opakovali po ňom predvádzané hmaty. Ako podať prvú pomoc v prírode s použiťím prírodných materiálov predviedli žiakom zdravotníci práporu logistickej podpory. Deti si mohli vyskúšať podať prvú pomoc figuríne, alebo navzajom. Žiaci si ďalej mohli vyskúšať aj rádiovú komunikáciu vojenskými vysielačkami rôznych typov, ktorú im najprv predviedli vojaci roty podpory velenia prešovskej brigády. 
       Pre milovníkov zbráni bola pripravená statická ukážka hlavných druhov výzbroje jednotlivca, ktoré prieskumná rota a aj ďalšie jednotky brigády denné používajú.
     Ani sme sa nenazdali a bol tu čas obeda, ktorý oznamoval koniec jedného z príjemných praktických školských dní.
       Riaditeľ školy PeadDr. Molčan poďakoval profesionálnym vojakom pod vedením kapitána Brinčeka za plnohodnotné vyplnenie výukových osnov v oblasti ochrany života a zdravia človeka, ktoré podľa jeho slov naplnili prieskumáci až po okraj.
Veríme, že spolupráca  mladou generáciou nie len tejto základnej školy v Prešove sa bude rozvíjať i do budúcna

Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 1Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 1Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 1Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 1Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 2Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 2Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 2Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 2Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 3Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 3Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 3Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 3Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 4Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 4Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 4Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 4Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 5Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 5Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 5Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 5Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 6Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 6Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 6Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 6Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 7Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 7Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 7Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 7Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 7Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 7Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 7Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 7Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 8Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 8Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 8Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 8Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 9Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 9Kurz ochrany života a zdravia na ZŠ Prostejovskej v Prešove 9

Autor: npor. Téglašiová - 2.mb , Foto: kpt. Brinček - psr/2.mb - Dátum: 07.09.2012
Čítanosť: 9053
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share