Preskocit navigáciu

Návrat vojakov z operácie ISAF


Návrat vojakov z operácie ISAF

Minister obrany SR Martin Glváč spolu s náčelník Generálneho štábu OS SR v stredu 26. septembra ocenili 123 vojakov za ich polročné pôsobenie v operácii ISAF v Afganistane. Pamätné medaily za účasť vo vojenskej operácii im odovzdali na letisku Sliač, bezprostredne po ich návrate na Slovensko. „Dnešné ocenenie získavate za vašu profesionalitu, statočnosť, odvahu a za vaše vojenské a ľudské charakterové vlastnosti,“ uviedol šéf rezortu obrany.

Zároveň im poďakoval za prácu, ktorú vykonávali v neľahkých podmienkach. „Môžem vás uistiť, že aj my – vedenie rezortu obrany a ozbrojených síl – sme patrične hrdí na Vás, vaše odhodlanie a váš osobný prínos k vzornej reprezentácii Slovenskej republiky. Rovnako si myslím, že na vás môže byť hrdý aj každý obyvateľ Slovenska, pretože svojou náročnou prácou prispievate ku globálnej bezpečnosti,“ povedal minister Glváč. Vojakom zaželal do ďalšieho obdobia vojenskej kariéry, ako aj do osobného života veľa síl a aby získané skúsenosti využili a zúročili v ich ďalšom pôsobení v ozbrojených silách v prospech občanov SR.

V operácii ISAF sa doteraz vystriedalo 2535 slovenských vojakov, z toho 11 žien. Martin Glváč deklaroval, že Slovensko bude v rámci operácie ISAF postupovať v súlade s koncepciou NATO. „Spolu sme prišli, spolu odídeme,“ zdôraznil.

Doteraz v piatich rotáciách „slúžili“ aj služobné psy Vojenskej polície, špeciálne vycvičené na vyhľadávanie výbušnín a drog.

V súčasnosti v Afganistane pôsobí 344 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Okrem veliteľstva kontingentu a národného podporného prvku, pôsobia naši vojaci aj v jednotke pre plnenie špeciálnych operácií, ktorej úlohou je výcvik afganských špeciálnych zásahových policajných jednotiek. Pri výcviku príslušníkov afganskej armády pomáhajú Slováci vo vojenských poradenských tímoch a máme zastúpenie aj v jednotke medzinárodnej vojenskej polície. Ďalej tam pôsobia príslušníci multifunkčnej ženijnej jednotky, strážnych jednotiek a naši vojaci ďalej pôsobia v provinčnom rekonštrukčnom tíme, tíme na odstraňovanie výbušných prostriedkov a na rôznych úrovniach velenia operácie ISAF.

V súčasnosti sa na odchod do Afganistanu pripravuje 19. rotácia.


Návrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAFNávrat vojakov z operácie ISAF

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Viktor Cicko - Dátum: 27.09.2012
Čítanosť: 11952
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share