Preskocit navigáciu

Jednotky prešovskej brigády vykonávajú stabilizačnú operáciu v rámci komplexného štábneho nácviku


Jednotky prešovskej brigády vykonávajú stabilizačnú operáciu v rámci komplexného štábneho nácviku

     V týždni od 8. do 12 októbra 2012 jednotky 2.mb vykonávajú komplexný štábny nácvik (KŠN) v priestoroch Odboru simulačných technológii Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku vo výcvikovom priestore Lešť (VO VP Lešť).
     KŠN je jednou z rozhodujúcich úloh, ktoré veliteľstvo prešovskej brigády a 21.zmiešaný mechanizovaný prápor Trebišov (21.zmpr), ako cvičiaca jednotka, tento výcvikový rok plnia. Témou práve prebiehajúceho KŠN je vedenie stabilizačnej operácie jednotkou o sile prápor v určenom priestore zodpovednosti.
     Štábneho nácviku sa zúčastňujú riadiace časti práporu a brigády, teda štáb, ktorý má byť centrom rozhodovacieho procesu a vojenskej taktiky. Bojové jednotky spolu s technikou, operujúce priamo v priestore, sú počítačovo simulované práve prostredníctvom Centra simulačných technológií. Každý cvičiaci veliteľ roty má teda k dispozícií svoju rotu len v počítačovej verzii.
     Veliteľstvo 2.mb plní počas KŠN úlohu štábu riaditeľstva cvičenia v gescii podplukovníka Ivana a má na starosti rozohrávanie situácií, ktoré počas stabilizačnej operácie často nastávajú a tiež vyhodnocovanie reakcií a rozhodovacieho procesu cvičiaceho štábu práporu. Skupina hodnotenia pozorne sleduje reakcie cvičiacich na rozohrávky a hodnotí nie len rýchlosť a správnosť rozhodovacieho procesu, ale aj jeho súlad so štandardnými operačnými postupmi.
     „Do rozhodovacieho procesu veliteľa 21.zmpr podplukovníka Šimu nezasahujeme. Pochopenie hlavnej operačnej úlohy nadriadeného cvičiaceho práporu poznáme podľa plánovacej dokumentácie, ktorú si cvičiaci veliteľ pripravil. Tam sa musí objaviť vojenské taktické myslenie cvičiaceho veliteľa, predvídavosť, čo súvisí so skúsenosťami z reálneho vedenia operácií. Zjednodušene povedané, s akými konkrétnymi problémami či situáciami cvičiaci veliteľ počítal v rámci plánovania operácie a ako sa rozhodol ich riešiť,“ objasnil kapitán Čepela pomocník riadiaceho cvičenia pre hodnotenie.
      Celkové hodnotenie ako bola stabilizačná operácia cvičiacim 21.zmpr vykonaná zhodnotí riadiaci cvičenia podplukovník Stavrovský 12.októbra po jeho ukončení. Treba však pripomenúť, že každé cvičenie či štábny nácvik prináša vždy nové poznatky a skusenosti, z ktorých by sme sa mali poučiť do budúcich operácii.


KŠN OdST LešťKŠN OdST LešťKŠN OdST LešťKŠN OdST LešťKŠN OdST LešťKŠN OdST LešťKŠN joint goal 2012 LešťKŠN joint goal 2012 Lešť

Autor: npor. Téglašiová - 2.mb , Foto: npor. Téglašiová - 2.mb - Dátum: 09.10.2012
Čítanosť: 7644
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share