Preskocit navigáciu

Veliteľská inšpekcia komplexného štábneho nácviku na Lešti


Veliteľská inšpekcia komplexného štábneho nácviku na Lešti

      V stredu 10. októbra 2012 veliteľ 2.mechanizovanej brigády (2.mb) plukovník Michalko navštívil Odbor simulačných technológií vo výcvikovom priestore Lešť (VO VP Lešť), kde práve prebieha komplexný štábny nácvik jednotiek 2.mb. V rámci svojej pracovnej návštevy plukovník Michalko vykonal veliteľskú inšpekciu cvičiaceho štábu prešovskej brigády a 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov (21.zmpr).
       Každé cvičenie nie je len zdokonaľovacím procesom a preverením už nadobudnutých spôsobilostí vojaka, ale práve detekciou slabších stránok, na ktoré sa treba v ďalšom období zamerať. Každá skúsenosť získaná praktickým precvičení v poli, alebo simulačnou technológiou, ako v prípade prebiehajúceho KŠN, je vnímaná pozitívne a má edukatívny charakter odovzdávania vedomostného manažmentu priamou formou.
       „Cvičiace štáby vedú stabilizačnú operáciu podľa plánovacích dokumentov, ktoré boli spracované na dobrej úrovni. Musím však povedať, že každé cvičenie v poli je jedinečné. Súvisí to s uplatnením ľudského faktora hlavne v rozhodovacom procese veliteľa cvičiacej jednotky. Na rovnako navodené podmienky cvičenia a samotné rozohry situácií, ktoré sa v reálnej stabilizačnej operácií vyskytujú, môže cvičiaci veliteľ zareagovať viacerými spôsobmi a všetky môžu byť hodnotené ako správne. Dôležitá je však príprava vykonania samotnej operácie, teda plánovací proces a vstupné informácie, podľa ktorých sa realizuje. Samotné vedenie operácie je vlastne overením plánovacieho procesu pomocou konkrétnych rozohrávok daného typu operácie, či je cvičiaci veliteľ schopný vykonať to čo si sám naplánoval, aby splnil operačnú úlohu nadriadeného. Drobné nedostatky, ktoré som počas inšpekcie zistil, len poukázali na čo sa v budúcnosti pri plánovacom procese treba zamerať.“ Vyjadril sa plukovník Michalko k hodnoteniu vykonávania KŠN.
         Celkové hodnotenie vykonania KŠN, cvičiacim jednotkám vyhodnotí riadiaci cvičenia podplukovník Stavrovský, kde sa objavia všetky získané skúsenosti a identifikované nedostatky zistené inšpekciou veliteľa 2.mb.


Veliteľská inšpekcia komplexného štábneho nácviku na LeštiVeliteľská inšpekcia komplexného štábneho nácviku na LeštiVeliteľská inšpekcia komplexného štábneho nácviku na LeštiVeliteľská inšpekcia komplexného štábneho nácviku na Lešti

Autor: npor. Téglašiová - 2.mb , Foto: npor. Téglašiová - 2.mb - Dátum: 11.10.2012
Čítanosť: 8510
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share