Preskocit navigáciu

Pamiatka na zosnulých


Pamiatka na zosnulých
Pri príležitosti spomienky na zosnulých príslušníci veliteľstva pozemných síl a práporu podpory velenia pri pamätníku Kragujevackých bojovníkov  v  trenčianskych kasárňach, vyjadrili úctu a vďaku všetkým tým, ktorí položili svoje životy vo vojnových konfliktoch, mierových misiách ako aj všetkým zosnulým.
 
V úvode pietneho aktu zástupca veliteľa pozemných síl plukovník gšt. Karol Navrátil k pamätníku padlých vojakov položil veniec a po zaznení štátnej hymny vojenský dekan major Juraj Sitáš prečítal úryvok z Lukášovho evanjelia. Následne vo svojom príhovore pripomenul naše náboženské a kultúrne dedičstvo svojich predkov, vďaka ktorým sme tu a ktorým máme byť za čo vďační. Okrem toho zdôraznil, aby sme nevsádzali vo svojom živote na dočasné hodnoty, ktoré sú pominuteľné, ale aby sme vsadili na veci, ktoré obstoja aj pred Bohom.
 
V závere  sa prítomní pomodlili za padlých vojakov vo svetových vojnách, ako aj za vojakov, ktorí zomreli v misiách a operáciách. Pietny akt ukončil plukovník Navrátil, ktorý  na ich pamiatku zapálil sviečku. 
 
Trenčiansky 71. peší pluk alebo Cisársky a kráľovský peší pluk číslo  71 bol vojenský  pluk rakúsko-uhorskej armády, ktorého domovskou základňou boli trenčianske kasárne. Jednotka bola tvorená množstvom slovenských vojakov a  stala sa známa svojimi bojovými úspechmi na frontoch počas 1. svetovej vojny, ako aj vzburou v srbskom Kragujevaci. Po skončení vojny bol pluk začiatkom roku 1919 reorganizovaný a označený ako peší pluk číslo  17, ktorého sídlom sa stalo rovnako ako predtým mesto Trenčín.

Pamiatka na zosnulýchPamiatka na zosnulýchPamiatka na zosnulýchPamiatka na zosnulých

Autor: Sekretariát Vel PS , Foto: Sekretariát Vel PS - Dátum: 31.10.2012
Čítanosť: 9710
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share