Preskocit navigáciu

Zmluva o konvenčných ozbrojených silách v Európe


Zmluva o konvenčných ozbrojených silách v Európe

Každoročne sú ozbrojené sily SR kontrolované inšpekčnou skupinou z Ukrajiny v súlade so Zmluvou o konvenčných ozbrojených silách v Európe (ZoKOS). Podstatou tejto zmluvy je zaistiť bezpečnosť a stabilitu v regióne a kontrola režimu odzbrojovania vo vymedzenom priestore.

Včera, 7. novembra, vykonali príslušníci inšpekčného tímu z Ukrajiny kontrolu zameranú na dodržiavanie ustanovení zmluvy o KOS so zameraním na početný stav a dislokáciu bojovej techniky v protilietadlovej raketovej brigáde Nitra.

Na úvod inšpekcie poskytol veliteľ preverovanej brigády plukovník Vladimír Kováč v súlade so zmluvou o KOS informácie o deklarovanom mieste, dislokácii a rozmiestnení deklarovanej techniky. Následne inšpekčná skupina spolu s príslušníkmi sprievodnej skupiny z MO SR, veliteľstva vzdušných, pozemných síl a tiež z veliteľstva síl výcviku a podpory OS SR vykonala fyzickú kontrolu všetkých priestorov brigády s konštatovaním, že jednotky Vzdušných síl OS SR v plnom rozsahu dodržiavajú ustanovenia Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe.



Autor: vvzs , Foto: rtn. Jozef Járek - Dátum: 08.11.2012
Čítanosť: 10556
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share