Preskocit navigáciu

Zo života strážnych jednotiek


Zo života strážnych jednotiek

Najväčší počet našich vojakov v operácii ISAF v Afganistane participuje na zabezpečení Force Protection vojenských základní KAF (Kandahar Airfield) a Tarin Kowt. Od ich práce je do značnej miery závislá bezpečnosť na najväčšej základni NATO na svete v Kandaháre a medzinárodnej vojenskej základni, ktorá sa nachádza v provincii Uruzgan. Slovenskí vojaci komplexne zabezpečujú stráženie strategických vstupov na tieto dve základne a patrolovanie vyhradených priestorov po okrajovom perimetri základní. V tejto práci sa strieda vyše dvesto slovenských vojakov v nepretržitých, 12-hodinových intervaloch. Je to veľmi náročná a zodpovedná práca ktorá si vyžaduje maximum bdelosti a najmenšie zaváhanie môže spôsobiť fatálne následky.

Kto to neskúsil, možno ani neuverí. Navonok stereotypná, dookola sa opakujúca činnosť by mohla netrénovaného človeka časom frustrovať. Nie však našich vojakov. Pritom cez priestor zodpovednosti príslušníkov strážnych jednotiek KAF a Tarin Kowt denne prejde vyše tisíc ľudí a vyše stovka kamiónov. Každú jednu osobu a každé jedno vozidlo je treba dôkladne prehľadať, aby sa do priestorov vojenských základní nedostalo nič nebezpečné. Nože, zbrane, drogy, výbušniny, alebo materiál, z ktorého by sa dali vyrobiť nástražné výbušné systémy. Na vežiach, vo dne v noci musia byť vojaci neustále v strehu, sami, alebo vo dvojiciach na jednom stanovišti nepretržite dvanásť hodín. Počas dňa v páľave slnka, v ťaživej nepriestrelnej veste a prilbe a v noci v tomto ročnom období už v chlade, v teplotách, ktoré sa blížia k bode mrazu. V enormne prašnom prostredí, obklopený dymom z neďalekej spaľovne odpadov. Takáto práca si vyžaduje fyzicky aj psychicky silného človeka.

K psychickej vyrovnanosti a pohode človeka prispieva aj vedomie, že sú vytvorené maximálne podmienky pre jeho bezpečnosť. Aj keď bezpečnosť v súvislosti s vojenskou službou vo vojenskej operácii ISAF je pojem veľmi relatívny.

Preto všetci zodpovední za činnosť našich strážnych jednotiek, počnúc od veliteľa Centra riadenia operácií, veliteľa kontingentu, veliteľov strážnych jednotiek a slovenského dôstojníka pracujúceho na veliteľstve základne, ktorý je zodpovedný za ochranu síl základne KAF, sa snažia vytvárať optimálne podmienky pre prácu svojich vojakov. Bezpečnosť a vytváranie čo najlepších pracovných podmienok nedáva spávať ani veliteľovi strážnej jednotky KAF, kapitánovi Rolandovi Daňušovi. Po prevzatí operačnej úlohy v polovici septembra tohto roku a po detailnom oboznámení sa s priestorom zodpovednosti, zanalyzovaní všetkých skutočností a vypracovaní projektov inicioval, silami a prostriedkami strážnej roty KAF a značnou pomocou od príslušníkov multifunkčnej ženijnej roty realizoval rozsiahle úpravy priestorov ECP. Cieľom týchto úprav je prispieť k ešte väčšej bezpečnosti našich vojakov, ktorí sú zárukou bezpečnosti pre tisícky vojakov a civilov dislokovaných na vojenskej základni v Kandaháre.


Zo života strážnych jednotiekZo života strážnych jednotiekZo života strážnych jednotiekZo života strážnych jednotiek

Autor: NSE SLOVCON ISAF , Foto: autor - Dátum: 09.11.2012
Čítanosť: 12716
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share