Preskocit navigáciu

Pripravili sme rodiny vojakov na návrat


Pripravili sme rodiny vojakov na návrat

Tím pre prácu s rodinou 2. mechanizovanej brigády usporiadal v sobotu 24. novembra 2012 v Prešove stretnutie s rodinami vojakov, ktorí sa onedlho vrátia z polročného plnenia úloh v operácii ISAF v Afganistane.
Rodinám vojakov tohtoročnej júnovej rotácie sa pomaličky, ale isto kráti čas túžobného čakania na návrat svojich blízkych z Afganistanu. Posledné dni pred príchodom sme sa im snažili spríjemniť a tiež uľahčiť tieto chvíle napätého očakávania. Na stretnutie prišlo 37 rodinných príslušníkov vojakov z podriadenosti 2. mechanizovanej brigády. Pre malých aj veľkých boli pripravené zaujímané a užitočné informácie a nie len to.
Veliteľ roty kapitán Brinček spolu so svojim zástupcom nadporučíkom Nagyom vykreslili rodinám aktuálnu situáciu v Afganistane a podali rodinám predbežné informácie o návrate vojakov z Afganistanu a objasnili ďalšie aktivity, ktoré vojaci po návrate, ešte pred objatím svojich blízkych, budú musieť absolvovať.
„Byť rodinou vojaka profesionála nie je vôbec ľahké, prináša to so sebou veľa nepredvídaných situácií, s ktorými je dobre vedieť sa správne vyrovnať,“ povedal na stretnutí veliteľ roty kapitán Brinček. Podľa veliteľa je veľmi dôležité poznať aj psychiku svojho vojaka, čo si vyžaduje čas, skúsenosti a hlavne kvalitnú prípravu. Tú poskytol manželkám i ostatným príbuzným vojenský psychológ poručík Zajak vo svojej prednáške, ako čo najlepšie prejsť adaptačným obdobím po návrate vojaka po šesťmesačnom odlúčení. Čoho sa vyvarovať, a čo naopak zaradiť do prvých spoločných aktivít rodiny po návrate manžela, syna či otca. Deti a ich správanie k ockovi boli tiež jednou z tém, ktoré poručík Zajak zahrnul tiež do svojej prednášky.
Nasledovala ukážka ručných zbraní, ktorá sa páčila najmä deťom. Prekvapujúco šikovne im išlo mierenie či uchopenie vystavených zbraní. Manželky a matky boli hrdé na svoje šikovné ratolesti, ale aj na svojich manželov a otcov, ktorých mohli vidieť z videozáznamu priamo z operácie. Úprimný pozdrav z Afganistanu potešil všetkých, deti výskali a manželkám a matkám sa zaleskli oči.
Príjemnú atmosféru stretnutia umocnilo aj spokojné šantenie detí pri aktivitách, ktoré pre ne pripravili animátorky Zuzka, Veronika, Inga a Aďa z roty podpory velenia a prieskumnej roty.
Záver stretnutia sa niesol v tichu modlitby vojenského duchovného poručíka Dzijaka spolu s rodinami za šťastlivý návrat vojakov domov na Slovensko.
Už len pár dní ..... želáme šťastlivý návrat.

Ďalšie fotky zo stretnutia - tu



Autor: npor. Téglašiová - 2.mb , Foto: npor.Téglašiová - 2.mb, slob. Timanová - psr/2.mb - Dátum: 28.11.2012
Čítanosť: 10389
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share