Preskocit navigáciu

Veliteľ prešovskej brigády bilancoval uplynulý výcvikový rok


Veliteľ prešovskej brigády bilancoval uplynulý výcvikový rok

Veliteľské zhromaždenie veliteľa 2. mechanizovanej brigády (2.mb) s cieľom zhodnotiť splnenie priorít a rozhodujúcich úloh uplynulého roka sa konalo 27. a 28. februára 2013 v Trebišove.

Veliteľ brigády plukovník Martin Michalko privítal účastníkov veliteľského zhromaždenia tentoraz v priestoroch 21. zmiešaného mechanizovaného práporu - jedného z podriadených útvarov prešovskej brigády. Na veliteľskom zhromaždení veliteľ privítal aj významného hosťa - zástupcu veliteľa Pozemných síl OS SR plukovníka gšt. Karola Navrátila.

V úvode zhromaždenia veliteľ brigády komplexne zhodnotil úlohy, ktoré brigády plnila v roku 2012. Poukázal na oblasti, v ktorých sme ako brigáda vynikli a preukázali vysokú profesionalitu v plnení úloh, ale tak ako sa to od cieľavedomého manažéra očakáva, poukázal aj na problémové oblasti, v ktorých sa vyskytli nedostatky. V ďalšej časti svojho vystúpenia plukovník Michalko objasnil zámer plnenia cieľov a rozhodujúcich úloh pre rok 2013 v súčasných podmienkach brigády, podľa vízie veliteľa PS OS SR a náčelníka GŠ OS SR.

Zástupca veliteľa PS OS SR plukovník Navrátil vo svojom vystúpení ocenil prístup veliteľa brigády k riešeniu zložitých situácii a jeho schopnosť viesť brigádu k čerpaniu poznatkov z praktických skúsenosti. Poďakoval veliteľovi a tiež všetkým príslušníkom brigády, ktorí prispeli k zviditeľneniu brigády v pozitívnom svetle aj napriek ťažkým podmienkam, v ktorých je nutné úlohy plniť.

Nasledovalo zhodnotenie oblasti disciplíny a kontrolnej činnosti brigády pod taktovkou náčelníka štábu brigády podplukovníka Jána Stavrovského. S vyhodnotením hospodárenia s majetkom brigády vystúpil za odbor logistiky podplukovník Erik. Hartmman. Čerstvé poznatky a skúsenosti z vojenskej operácie ISAF prezentoval major Marián Makay (zástupca veliteľa 21. zmpr), ktorý do decembra 2012 pôsobil v Afganistane ako veliteľ slovenského kontingentu. Základné znalosti civilno-vojenskej spolupráce na stupni prápor objasnil zúčastneným kapitán Anton Domen z veliteľstva Pozemných síl. V súčasnej dobe sa pri vedení operácií stále viac vyžadujú znalosti v tejto problematike. Keďže jednotky prešovskej brigády spravidla vždy zasahujú pri odstraňovaní mimoriadnych situácií hlavne v oblasti východného Slovenska bola do programu zaradená aj téma mobilného miesta velenia v poľných podmienkach. Teoretickú časť tejto problematiky rozobral kapitán Július Čepela a praktickej ukážke sa venoval major Róbert Plávka. Prvý deň veliteľského zhromaždenia uzatvorila zaujímavá prednáška o psychologických aspektoch zajatia a vypočúvania jednotlivca, ktorej sa zhostil poručík Martin Zaják. Prednášku spojil s názornou ukážkou.

Druhý deň veliteľského zhromaždenia vyplnili praktické ukážky z viacerých odborných oblastí, ktoré boli situované do prostredia posádkového cvičiska Veľké Ozorovce.

Príslušníci veliteľstva prešovskej brigády a tiež štáby a velitelia rôt priamo podriadených jednotiek mali možnosť sledovať ukážky metodických zamestnaní týkajúcich sa prekonávania prekážok pri vedení vozidiel a dve témy taktickej prípravy družstva. Metodickú výuku boja v zastavanej oblasti ako aj spájanie a striedanie družstva pri riadení paľby mali možnosť sledovať aj príslušníci Zväzu vojakov SR klubu Prešov, ktorí prijali pozvanie veliteľa brigády.

V rámci veliteľského zhromaždenia plukovník Michalko ocenil najlepšieho poddôstojníka a najlepšieho vojaka 2. mechanizovanej brigády za ich výborné výsledky, ktoré dosiahli vo všetkých hodnotených oblastiach. Veliteľ brigády nezabudol ani na najusilovnejších príslušníkov brigády ktorí sa najviac zaslúžili za dosiahnuté výsledky. Ocenil ich odmenou a osobne im potriasol rukou.

V popoludňajších hodinách druhého dňa ukončil veliteľ brigády svoje veliteľské zhromaždenie s vyjadrením slov vďaky všetkým, ktorí prispeli k celkovému splneniu úloh postavených pred brigádu v uplynulom výcvikovom roku. Účastníkom pripomenul nutnosť nepoľavenia v pracovnom nasadení tak, aby sme aj v tomto roku dosiahli nemenej kvalitné výsledky našej spoločnej práce.



Ďalšie fotografie z veliteľského zhromaždenia veliteľa 2.mb



Autor: npor. Téglašiová - 2.mb , Foto: autor - Dátum: 01.03.2013
Čítanosť: 9050
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share